Blini’s met crème fraîche en artisjokkencrème

De favoriet van Fred van Leer en Elise Boers

In de vierde aflevering van mijn podcast “Het Eerste Avondmaal”, schuiven Fred van Leer en Elise Boers aan. Bereid je voor op een hilarisch gesprek, maar het gaat natuurlijk niet alleen over de hoogtepunten van het afgelopen jaar. We blikken ook terug op de dieptepunten.

fred elise

Blini’s

Een blini is een klein, luchtig pannenkoekje dat oorspronkelijk uit de Russische keuken komt. Het wordt gemaakt van een beslag op basis van boekweitmeel, tarwebloem, melk, eieren, gist, en soms een beetje suiker en zout. En dat is precies wat jij ook gaat doen om deze blini’s zelf te maken. Vaak zie je als topping blini’s met zalm, maar daar geef ik dus een leuke twist aan.

Het Eerste Avondmaal

Wil jij weten wat de hoogte- en dieptepunten van Fred en Elise van het afgelopen jaar zijn? Dat kom je te weten in mijn podcast “Het Eerste Avondmaal“.
 
Samen met deze opvallende duo’s blik ik terug op 2024. Mijn gasten delen hun persoonlijke hoogte- en dieptepunten, maar we kijken ook vooruit naar 2025. Deze podcast is een uitnodiging aan iedereen voor een leuk, intiem en feestelijk diner.  

Je luistert vanaf nu naar Het Eerste Avondmaal op Podimo en… Komt ‘ie: dat doe je nu 30 dagen helemaal GRATIS. Klik hier om de podcast nu te luisteren en gebruik te maken van de actie.

Na de 30 dagen, loopt het abonnement automatisch door tegen het reguliere maandtarief, tenzij je ervoor kiest om je abonnement te beëindigen. 

To be continued

Voor deze reeks van Het Eerste Avondmaal zit het erop, maar niet getreurd. De podcast komt terug! Met een erg liefdevolle insteek rondom Valentijnsdag en gloednieuwe gasten, ben ik begin februari weer terug. To be continued.

FLENSJES
Totale tijd1 uur

Blini’s met crème fraîche en artisjokkencrème

Zelfgemaakte blini’s met crème fraîche en een crème van artisjokharten, en een chipje van pastinaak.
Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • Grade
  • Handmixer of keukenmachine
  • rasp

Ingrediënten

6 personen
  • 7 gr droge gist
  • 150 gr lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 50 gr boekweitmeel
  • 50 gr tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 300 gr gemarineerde artisjokharten
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 400 ml zonnebloemolie
  • 1 pastinaak
  • 125 gr crème fraîche

Bereidingswijze: 

  • Roer de gist en de melk door elkaar. Laat 5 minuten staan, tot het een beetje schuimt.
  • Splits het ei, bewaar het eiwit in de koelkast tot gebruik. Meng in een kom het boekweitmeel met de bloem en de eidooier met een garde door elkaar. Schenk het gist-melkmengsel erbij terwijl je roert met de garde. Dek de kom af met een schone theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Giet ondertussen de artisjokharten af. Snijd de kaas en knoflook grof. Doe de artisjokharten met de kaas, knoflook en yoghurt in een mixer en maal glad.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil. Voeg de helft van de citroenschil en olijfolie toe aan de artisjokcrème en breng op smaak met peper en zout.
  • Klop het eiwit stijf met een handmixer of keukenmachine en spatel door het blini beslag.
  • Verwarm een koekenpan met een klein drupje olie op middelhoog vuur. Bak kleine blini’s van cisca ½ el beslag in de pan. Keer ze om als de bovenkant droog is en er luchtbellen duidelijk zichtbaar zijn.
  • Verhit de rest van de zonnebloemolie in een klein steelpannetje op middelhoog vuur. Schil de pastinaak en snijd er in de lengte dunne plakken af met een dunschiller. Frituur de pastinaak in 1-2 minuten goudbruin. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met zout.
  • Beleg de blini’s met een klein schepje crème fraîche, een iets groter schepje artisjok en een stukje pastinaak. Pluk de dille en leg mooie takjes op de blini’s. Bestrooi met de rest van de citroenschil en breng op smaak met extra zwarte peper.

Tip!

Als je artisjokcrème overhoudt kan je het in een afgesloten bakje 3 dagen bewaren. Ook lekker op bijvoorbeeld een broodje parmaham en sla.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.