Koffie-crème karamel met pomeloschaafijs

Tijd

Koffie-crème karamel

Een echt goede crème karamel vind ik echt fantastisch. Je kunt me daar echt heel erg blij mee maken. Deze versie is net weer even wat anders doordat ik gebruik heb gemaakt van pomelo schaafijs en van mijn favoriete Thaise basilicum.

Thaise basilicum kun je niet altijd goed verkrijgen en zeker niet in de supermarkt, maar als je een toko of een grotere Aziatische supermarkt in de buurt hebt kun je het meestal wel vinden. Of zelf een potje kopen en in de keuken verbouwen is nóg handiger.

Maken van het schaafijs

Dat ik gek ben op schaafijs is misschien geen verrassing. En de reden daarvan is dat het maken van schaafijs zo ontzettend snel en lekker is. En in combinatie met de koffie-creme karamel is het echt top.

Het schaafijs maak je eenvoudig door een suikersiroop te maken. Hiervoor doe je de suiker en water in een pannetje en je verwarmt het tot de suiker helemaal is opgelost. Zorg dat er geen kristallen meer zichtbaar zijn.

Je mengt het nu met de overige ingrediënten voor het schaafijs en je zet het in een bak in de vriezer.

Vervolgens ga je door met het maken van de koffie-crème karamel zelf.

Koffie-crème karamel maken

Voor het maken van de karamel begin je weer met het verwarmen van de suiker. Dit keer laat je het echter doorkoken tot het een mooie karamelkleur is geworden. Laat het niet te lang doorkoken. Te bitter is niet lekker.

Zorg dat je de ramekins die je gebruikt invet met wat boter. Verdeel de karamel over de vormpjes.

De rest van de ingrediënten voor de koffie-crème karamel (behalve de Thaise basilicum) mix je eenvoudig met een staafmixer samen tot een glad geheel en dit giet je voorzichtig over de karamellaag heen.

Zet nu de schaaltjes in een braadslede of ruime ovenschaal en vul deze met water tot halverwege de schaaltjes. Dit zorgt zometeen voor een betere garing van de koffie-crème karamel.

Gaar de bakjes voor ongeveer 45 minuten in de oven. Eenmaal gaar mogen ze nog wel een beetje wiebelen maar moeten een beetje terugveren als je er voorzichtig op tikt.

Haal uit de oven en laat afkoelen. Laat ze vervolgens in de koelkast helemaal volledig afkoelen.

Stort de koffie-crème karamel vervolgens uit op mooie bordjes en serveer met het pomeloschaafijs en de Thaise basilicum!

Koffie crème caramel

Koffie-crème karamel met pomeloschaafijs

No ratings yet
Voorbereidingstijd 4 min
Bereidingstijd 40 min
Wachttijd 5 uur
Gang Dessert
Keuken Aziatische
Porties 5 portie(s)

Benodigdheden

  • Diepvriesbak
  • Steelpan
  • 5 ovenvaste schaaltjes (siliconenschaaltjes geven het beste resultaat)
  • Braadslede

Ingrediënten
 

Ingredienten voor het schaafijs

  • 65 g suiker
  • 2 el water
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 60 ml pomelo- of grapefruitsap
  • 100 ml citroensap
  • 50 ml wodka

Voor de crème karamel

  • 75 g suiker
  • 200 ml gecondenseerde melk
  • 300 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 3 tl oploskoffie voor espresso
  • 1 el aardappelzetmeel
  • Zout
  • Thaise basilicum

Instructies
 

  • Meng voor het schaafijs de suiker met het water in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en meng het suikerwater met de rest van de ingrediënten voor het schaafijs.
  • Giet het vocht in de diepvriesbak en zet deze in de vriezer tot de inhoud volledig is bevroren.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C en vet de schaaltjes in.
  • Zet voor de crème caramel een steelpan met een dikke bodem op laag vuur en voeg de suiker toe. Laat de suiker in circa 5 minuten karamelliseren tot hij amberkleurig is. Verdeel de hete karamel over de schaaltjes.
  • Meng de overige ingrediënten voor de crème caramel behalve de Thaise basilicum in een maatbeker en mix met behulp van een garde of staafmixer tot een gladde massa. Giet het mengsel in de schaaltjes.
  • Zet de schaaltjes in een braadslede en vul deze tot aan de helft van de schaaltjes met heet water. Gaar de crème caramel circa 45-60 minuten in de oven. De vulling moet stevig zijn, maar niet volledig gestold. Laat de crème caramel afkoelen in de koelkast.
  • Stort de afgekoelde crème caramel voorzichtig op een bordje. Haal het ijs uit de vriezer en schraap het met een vork tot schilfers. Schep wat schaafijs op de crème caramel en garneer met wat Thaise basilicumblaadjes.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.