Bietenpannenkoeken met zalm en bieslook

1 uur 25 minuten

Op zoek naar een bijzonder recept voor bij de kerstbrunch? Zoek niet verder, want deze bietenpannenkoeken met zalm en bieslook dienen als pronkstuk op jouw kersttafel. 

Bietenpannenkoeken met zalm en bieslook

Bietenpannenkoeken… dat klinkt misschien een beetje spannend, maar geloof me, het is onwijs lekker. 

De bieten in dit recept gebruik ik vooral voor de mooie roze-rode kleur. De bietensmaak is totaal niet overheersend, sterker nog je merkt er niet al te veel van. Dit komt door de verhouding van ingrediënten en de heerlijke toppings, waar ik later op terugkom. Van de bieten maak ik puree en dat meng ik vervolgens met de melk, het ei en de bloem. Zo ontstaat er een mooi kleurrijk pannenkoekenbeslag. Verhit wat olie in een koekenpan en schenk er voorzichtig kleine rondjes van ongeveer 5 centimeter in en bak totdat ze mooi goudbruin zijn. 

Als je perfect ronde bietenpannenkoeken wilt maken raad ik je deze handige pannenkoekenpan aan. 

Hartig beleg

Bij het bakken van deze pannenkoekjes moest ik een beetje denken aan mijn red velvet pannenkoekjes. Daar verwerk ik ook biet in! Hoewel dat zoete pannenkoekjes zijn, beleg ik deze variant met hartig beleg. De bodem smeer ik in met een zelfgemaakte wasabi-creme, daar leg ik vervolgens wat gerookte zalm en ingelegde appel op. Ik maak de hartige pannenkoeken helemaal af met wat fijngehakte bieslook, zalmforeleitjes en kaviaar. Heerlijk!

Ingelegde appel maken

De pannenkoekjes beleg ik dus onder andere met ingelegde appel. Ook dat maak ik zelf. Hiervoor snijd ik wat dunne plakjes appel. Vervolgens breng ik een mengsel van water, suiker, azijn en een snufje zout aan de kook in een steelpannetje. Vervolgens voeg ik de appelplakjes toe en laat ik het ongeveer drie minuten mee koken. Haal van het vuur en laat het geheel in het kookvocht afkoelen. Als je slim bent, maak je de ingelegde appel een dag van tevoren. Het duurt namelijk ongeveer een uur voordat de ingelegde appel volledig is afgekoeld. 

Het recept voor deze bietenpannenkoeken met zalm en bieslook vind je natuurlijk hieronder. 

Bietenpannenkoekjes met zalm miljuschka

Bietenpannenkoeken met zalm en bieslook

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Brunch

Ingrediënten
 

  • 1 Granny Smith appel
  • 50 ml wittewijnazijn
  • 100 gr suiker
  • 2 el mayonaise
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1,5 tl wasabipasta
  • 200 gr gekookte bieten
  • 200 ml melk
  • 150 gr bloem
  • 1-2 el olijfolie
  • 200 gr gerookte zalm
  • 5 gr bieslook
  • peper en zout

Instructies
 

  • Borstel de appels schoon en snijd ze in dunne plakjes (ca. 0,5 cm). Meng 150 milliliter water, suiker, azijn en een snufje zout in een steelpannetje. Breng aan de kook. Voeg de appelplakjes toe en kook gedurende 3 minuten. Haal van het vuur en laat het geheel in het kookvocht afkoelen. (Zie tip)
  • Klop in een mengkom, mayonaise, Griekse yoghurt en wasabipasta tot een gladde crème Breng op smaak met peper en zout.
  • Hak de gekookte bieten in kleinere stukjes en pureer ze met melk en ei ineen keukenmachine tot een gladde puree. Voeg de bloem en een snufje zout toe, meng tot een glad beslag.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Schep een 2 eetlepels van het bietenbeslag in de pan en vorm met de achterkant van de lepel kleine ronde pannenkoekjes van ca. 5 cm doorsnede. Bak ze 1 minuut aan beide zijden of totdat ze goudbruin zijn. Bak 2-3 pannenkoekjes tegelijkertijd.
  • Leg de bietenpannenkoekjes op een bord. Besmeer met 1 eetlepel wasabi-crème per pannenkoekje. Beleg met plakjes gerookte zalm en ingelegde appel. Versier met fijngehakte bieslook, zalmforeleitjes, “nep”kaviaar, cavinoir, cress of mooie kleine slablaadjes.

Tip!

  • Maak de appel een dag (of 2-3 van tevoren). Het duurt ca. 45-60 minuten om de appel te laten afkoelen.

Notities

 
 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.