Hele zalm met grapefruit en venkel

55 minuten

Vis bereiden moeilijk? Helemaal niet! Deze hele zalm met grapfruit en venkel vraagt nauwelijks voorbereiding en is echt een topper om te serveren tijdens een etentje of feestje. Mega smaakvol en alleen al een feest om naar te kijken.

Vis bereiden in de oven

Wil je je gasten deze feestdagen eens iets anders voorzetten dat een kerstkalkoen of rollade – niks mis mee overigens? Probeer dan zeker dit recept eens voor zalm met grapefruit en venkel. Door de vis in de oven te bereiden, maak je gebruik van de makkelijkste manier van koken. Geen gehannes met allemaal verschillende potten en pannen, maar zo hop de oven in en klaar. Want waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Kun jij lekker door met de rest van je voorbereidingen of gewoon weer gezellig bij je gasten aan tafel gaan zitten. Enne, schenk vooral nog een wijntje in voor jezelf.

Hele zalm met grapefruit en venkel

Voor dit recept gebruik ik een hele zalmmoot van 1,5 kilo. Best een flink stuk dus. De topping bestaat uit plakjes rode biet, schijfjes grapefruit en lekker kruidige waterkers. Echt smullen. De aardse smaak van de bietjes gaat perfect samen met de friszure grapefruit en ietwat pittige waterkers. Serveer met perfect gebakken aardappeltjes en je hebt een gerecht waar je ‘U’ tegen zegt.

zalm met grapefruit en venkel

Zalm met grapefruit en venkel

4.67 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • vijzel

Ingrediënten
 

  • 2 venkelknollen
  • 4-5 el olijfolie
  • 1-1,5 kg zalm op de huid
  • 1,5 grapefruits
  • 2 gekookte bietjes ca 150 g
  • 200 g zure room
  • 80 g mascarpone
  • 15 g dille
  • 1,5 tl roze peperkorrels
  • 1 handje waterkers
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch),180 graden (hetelucht)
  • Snijd de venkel in dunne plakken van 0,5 centimeter, hussel ze in een mengkom met 3 eetlepels olijfolie en peper en zout door elkaar. Leg de plakken in een enkele laag op een bakplaat zonder bakpapier en rooster ze in 30-40 minuten knapperig en goudbruin.
  • Bestrooi de zalm met peper en zout. Leg de zalm met de huid naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier. Pers het sap van een halve grapefruit en schenk over de zalm. Snijd de rode biet in dunne plakjes van ongeveer 4 millimeter. Leg de plakjes om-en-om als dakpannetjes over de vis.
  • Snijd 1 grapefruit in plakken en leg op de bietjes. Drizzle er een beetje olijfolie (1-2 eetlepels) overheen. Zet de zalm in de oven en bak ongeveer 20 minuten tot de zalm in vlokken uit elkaar valt.
  • Roer in een kommetje de mascarpone los met de zure room. Hak de dille fijn en roer deze door de room. Breng op smaak met peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast.
  • Kneus de roze peper in een vijzel, of op een plank met de achterkant van een lepel. Strooi over de zalm. Leg de zalm in een mooie schaal, leg de venkel bij de zalm, bestrooi met verse kruiden en waterkers en serveer met de kruidenroom.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

zalm met grapefruit en venkel

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.