BBQ-en in de herfst en winter

Barbecueën alleen iets voor de zomer? Nee joh. Juist ook in de rest van het jaar kun je het vuurtje buiten prima opstoken. Trek een warme jas aan, zorg dat je droog staat en je kunt je helemaal uitleven. In dit artikel deel ik mijn tips en favoriete recepten voor een barbecue in de herfst of winter.

Buiten koken of buiten eten?

Voorbereiding is zoals altijd het halve werk. Bedenk vooraf of je alleen buiten wilt koken of ook echt buiten wilt eten. Zorg in dat laatste geval dat eventuele gasten daarvan op de hoogte zijn: die kunnen zich dan net als jij lekker warm aankleden. Wel zo lief. Als je inderdaad buiten gaat eten, trek die vuurkorven dan uit het stof, zodat het buiten behaaglijk is. Kleedjes: ook altijd een goed idee. Je kunt ook voor de gulden middenweg kiezen en bijvoorbeeld alleen het welkomstdrankje buiten doen en daarna naar binnen gaan.

Let op de wind

Staat je barbecue relatief onbeschut? Houd dan goed rekening met de windrichting en de mate waarin de wind bij je barbecue kan. Koud wind in de directe omgeving van de barbecue kan er namelijk voor zorgen dat de temperatuur in de barbecue daalt. Dat maakt dat de bereidingstijd van je gerechten langer wordt. Goed om rekening mee te houden dus! Zorg bij voorkeur voor een plek uit de wind, onder een afdakje. Oh, en dat is ook best lekker voor je longen.

Soort barbecue

Hoewel je alle soorten barbecues kunt gebruiken voor een herfst- of winterbarbecue, heeft eentje met een gesloten deksel de voorkeur. Zo bescherm je de ingrediënten tegen eventuele druppels regen (of sneeuw!) maar belangrijker: zo is het verschil tussen de temperatuur van de barbecue en de buitentemperatuur kleiner. Houd er ook rekening mee dat een barbecue meer brandstof verbruikt als het buiten kouder is.

fall bbq 1

Seizoensgroente

Groenten uit het seizoen lenen zich vaak heel goed voor de barbecue. Zelfs die knoestige knolselderij, pompoen en dikke winterpenen transformeer je op de barbecue tot verfijnde gerechten door ze in hun geheel op de barbecue te leggen. Erna pel je de schil eraf en komt het diepzoete van de groente extra goed naar voren. Ook zo’n groentetopper van de barbecue: kool! Veel soorten kool kun je op de barbecue bereiden. Wat dacht je van gebakken spitskool met misoboter? Nog zo’n vegatopper: gegrilde prei met pecorino en gerookte amandelen.

Voor erbij

Kies wat bijgerechten betreft voor dingen die je van tevoren kunt maken, zodat je die niet steeds warm hoeft te houden. Dat is vooral belangrijk als je ook echt buiten gaat eten. Denk aan een aardappelsalade, zoals deze van zoete aardappel, brood met verschillende soorten dips, gepofte aardappels of bijvoorbeeld een rijstsalade. Ook handig: maak van tevoren een grote pan soep als je veel gasten krijgt. Op die manier kun je hen bij aankomst alvast een soepje met wat brood serveren en kun jij in alle rust verder met de barbecuegerechten.

Vlees en vis voor een herfst- of winterbarbecue

Eet je graag vlees of vis? Net als met een zomerse barbecue kun je wat vlees betreft alle kanten op. Zelf ga ik het liefst voor één groter stuk dat ik dan in zijn geheel bereid. Denk aan een picanha, een groter stuk varkenshaas of een hele zalmzijde bijvoorbeeld. Voor etentjes vind ik dat fijn werken en je kunt het gezellig uitdelen. Liever wat korter buiten bij de barbecue? Ga dan voor wat kleinere, dunnere stukken vlees. Braadworstjes, spiesjes zoals deze met biefstuk of deze oesters zijn perfect als je snel weer naar binnen wilt.

Toetje van de barbecue

Zin in iets zoets als BBQ-klapper? De s’mores uit dit recept zijn het barbecueste toetje dat ik ken. De gebrande marshmallows zijn echt onweerstaanbaar in combinatie met chocolade en biscuitjes. Ook heerlijk en klassiek: gebakken banaan van de barbecue. Daarvoor snijd je de bovenkant van ongepelde bananen in, maar niet door. Je vult ze met wat pure chocolade en noten die je lekker vindt, en eventueel besprenkel je ze met een scheutje rum of likeur, waarna je het folie dichtvouwt en de bananen tussen de hete kolen of op een nog warm rooster legt. Na ongeveer een kwartier, als de schil donker is en de chocolade is gesmolten, zijn de bananen goed.

Liever hartig? Pak een witschimmelkaasje, zoals een camembert, in met bakpapier en leg ’m in een schaal op de barbecue. Rode druiven erbij, en na een minuut of twintig heb je een heerlijk dessert voor iedereen die geen zin heeft in zoet.

Steek jij de barbecue aan deze herfst of winter? Ik ben benieuwd naar jouw tips!

Chai gekruide warme chocolademelk met XL smores kopie

Steek jij de barbecue aan deze herfst of winter? Ik ben benieuwd naar jouw tips!

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.