Stout
Een cake met als hoofdingrediënt bier. En niet zomaar bier: stout! Stout is donkerbruin, bijna zwart – met een bittere smaak die ontstaat door geroosterde mout. De smaak is enigszins vergelijkbaar met de smaak van koffie. Het is misschien niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt bij cake, maar geloof mij: het is heerlijk!
Geen bierfan? Toch doen!
Ben je geen fan van bier? Dan raad ik je toch aan om het eens te proberen. De alcohol vervliegt tijdens het bakken in de oven en de smaak zal veranderen, dus ook niet-bierliefhebbers vinden deze cake lekker. Een hap cake smaakt dus zeker niet zoals een slok bier…
De smaak van stout past ook ontzettend goed bij chocolade. Kijk daarom dan ook eens bij mijn recept gevulde stoutcake met ganache van koffie. Echt een aanrader als je door dit recept verliefd bent geworden op deze stoutcake!

Basisrecept voor stoutcake
Ingrediënten
- 200 g stoutbier
- 125 g pure chocolade
- 250 g boter
- 250 g patentbloem
- 50 g cacaopoeder
- 2 g fijn zout
- 5 g bakpoeder
- 250 g rietsuiker
- 250 g ei van ongeveer 5 eieren
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 170˚C.
- Doe het bier in een steelpan en breng dit aan de kook. Doe de chocola en boter erbij en laat zachtjes smelten.
- Zeef de bloem met het cacaopoeder, zout en bakpoeder.
- Doe de suiker en het ei in de kom van een mixer en klop dit luchtig. Spatel het chocolademengsel door dit eimengsel. Spatel vervolgens het droge bloem-mengsel erdoor.
- Vet een cakeblik van 25 cm in met boter en bekleed met bakpapier. Giet het beslag hierin en bak de stout cake 40 minuten in de oven, of tot een prikker er schoon uitkomt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.