Wil je meringue schuimpjes maken? Met dit basisrecept voor meringue maak je prachtig brosse schuimpjes in de oven.
Miljuschka’s basisrecept voor meringue
Meringue wordt gemaakt van stijfgeklopt eiwit en suiker. Het is zoet, luchtig en knapperig. Het is een lekkernij an sich (als je het bakt, natuurlijk), maar ook leuk als decoratie. Bijvoorbeeld voor deze lemon meringue cheesecake.
Een goed begin is het halve werk!
Dit basisrecept voor meringue is makkelijk en snel te maken met een paar handige trucjes. Zorg namelijk voor een vetvrije mengkom zodat het mengsel goed opstijft. Je kunt de kom vetvrij maken, door een citroen langs de randen te halen. Trust me: als je basisrecept voor meringue wel eens mislukt, komt het vaak door een te vettige kom!
Daarnaast is het heel erg belangrijk dat het mengsel alleen bestaat uit eiwit en suiker. Het eigeel zorgt ervoor dat het mengsel niet kan opstijven. Leg de eieren van te voren even in de koelkast en haal ze er pas uit zodra je ze gaat gebruiken. Je kunt de eieren namelijk het beste splitsen wanneer ze koud zijn. Het is daarna wel van belang om de eiwitten weer op kamertemperatuur te laten komen. Door de eiwitten weer op kamertemperatuur te laten komen, zullen ze meer volume hebben – en da’s weer beter voor je mengsel!
Wat doe je met het eigeel?
Het eigeel gebruik je niet voor dit basisrecept voor meringue. Maar je kunt er natuurlijk allerlei ander leuks mee maken. Zoals salted caramel ijs of gebakken rijstpudding met abrikozen. Zeker niet weggooien, dus.
Heb je toch wat eigeel gemorst? Geen paniek. Met behulp van een stukje eierschaal haal je dit er zo weer uit. Twijfel je of het beslag van dit basisrecept voor meringue goed is opgeklopt? Houd de kom dan voorzichtig op z’n kop. Als het mengsel er niet uitvalt, is het perfect. Wie durft, doet dit boven z’n hoofd…. ;-) Succes!
Goed geoefend met deze meringue schuimpjes? Maak dan ook eens deze meringueschuimpjes met mango-room.
Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen.

Basisrecept voor meringue
Ingrediënten
- 3 eiwitten
- 1 mespuntje zout
- 150 g fijne tafelsuiker
- 100 g poedersuiker
Bereidingswijze:
- Doe de eiwitten in een superschone kom. Zorg dat er absoluut geen eigeel bij zit. Klop de eiwitten met een (stand)mixer, samen met het zout, tot bijna stijf. Meng met de mixer op halve kracht vervolgens, heel geleidelijk, de fijne tafelsuiker door het eiwitmengsel heen.
- Zodra de suikerkristallen zijn opgelost zet je de mixer uit. Spatel nu voorzichtig de poedersuiker erdoor.
- Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje naar wens, en maak creatieve vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringueschuimpjes in de oven op 100˚C, ongeveer 2 uur. Een zeer lage temperatuur en een langere baktijd zorgt voor prachtig krokant en wit schuim.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.