Lemon meringue cheesecake

Gisterenavond zijn we live gegaan met de nieuwe website en daarom vond ik het vandaag wel tijd voor een feestje met natuurlijk een heerlijke cheesecake. Want geen feest is compleet zonder cheesecake! Een lemon meringue cheesecake om precies te zijn.

lemon meringue cheesecake

Maken van de lemon meringue cheesecake

Het maken van de lemon meringue cheesecake is niet ingewikkeld. Hoewel het een no bake cheesecake is, zit er dit keer wel een korst omheen. Ik gebruik hiervoor heel makkelijk kant- en klaar deeg op een rol. Dit bak ik in de oven voor tot het mooi goudbruin is. Hou er namelijk rekening mee dat je het daarna niet weer terug de oven in doet. Je bakt het dus gaar.

Daarna maak je de heerlijke lemon meringue vulling voor de cheesecake. Ik gebruik hiervoor een combinatie van lemon curd en citroenrasp voor dat lekker zurige accentje in deze verder vrij zoete cheesecake. Hij lijkt een klein beetje op de key lime pie die ik ooit maakte. Maar het is eigenlijk een makkelijker versie.

Opstijven

Je laat de cheesecake vervolgens opstijven in de koeling voor een uur of vier en daarna maak je de meringue topping. Dit hoef je verder alleen met een brander mooi te bewerken en je lemon meringue cheesecake is klaar!

Klaar om samen met mij te vieren dat de nieuwe website klaar is. Ben er zo blij mee! Ik hoop jij ook. 

lemon meringue cheesecake

Lemon Meringue Cheesecake

4.45 van 126 stemmen
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 45 min
Gang Koek & Gebak
Porties 12 personen

Benodigdheden

  • Springvorm 20 cm

Ingrediënten
 

  • 1 x deeg van Tante Fanny voor quiche/taart

Vulling

  • 900 gr roomkaas
  • 350 gr lemon curd
  • 200 ml slagroom
  • 200 gr poedersuiker
  • 7 blaadjes gelatine
  • Rasp van 2 limoenen

Meringue

  • 5 eiwitten
  • 1 tl citroensap
  • 200 gr poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed een vorm van 20 cm in doorsnede met bakpapier. Doe dit in ieder geval aan de onderkant. De zijkanten kun je ook alleen goed invetten.
  • Leg het deeg in de vorm en zorg dat de zijkanten goed bekleed zijn. Het deeg krimpt iets dus iets overhangen is niet erg. Dat kun je er later nog afbreken indien nodig.
  • Leg een stuk bakpapier op het deeg en verzwaar het met bakbonen (of gedroogde peulvruchten of rijst) en bak het blind voor 20 minuten. Haal het bakpapier en de bonen weg en bak nog eens ongeveer 20 minuten tot het geheel mooi bruin is.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Vulling

  • Doe roomkaas, limoenrasp, slagroom (ongeklopt) en poedersuiker in een kom en mix het goed samen. Klop het niet te lang door. Week de gelatine in koud water voor 5 minuten.
  • Verwarm de lemon curd in een pannetje tot het goed warm is (maar niet kookt) Knijp de gelatine uit en los het op in de lemon curd. Doe bij het roomkaasmengsel en spatel het goed om tot gemengd.
  • Stort in je klaarstaande taartvorm en zet in de koeling voor minimaal 4 uur.

Meringue

  • Maak de kom van je mixer brandschoon. Was het met afwasmiddel en wrijf het nog even na met een halve citroen. Dan weet je zeker dat er geen vetresten meer in de kom zitten. Vergeet de klopper niet.
  • Doe de eiwitten in de kom en klop ze tot zachte pieken. Voeg het citroensap toe en de poedersuiker en klop het geheel tot stijve pieken.
  • Verdeel de meringue over je cheesecake en gebruik eventueel een brander om bruine piekjes te maken. Dit is niet noodzakelijk.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.