Aziatische recepten

Dit recept valt onder

Char siu zelf maken

Samenvatting

  • Voorbereiden 8 uren
  • Bereiden 1 uur
  • Aantal personen 4

Ingredienten

3 el sojasaus

1 el hoisin

3 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry (optioneel)

2 el kristalsuiker

1/2 tl vijfkruidenpoeder

zout en (witte) peper

rode kleurstof (optioneel)

600 gr varkensschouder zonder bot

1 el honing

Benodigdheden

Braadslee met rooster

Sharing is caring!

Makkelijk recept om zelf char sui thuis te maken

Char sui krijgt normaal zijn rode kleur door de manier van roosteren, waar ze in Kanton en Hongkong absolute ster in zijn. Thuis is dat iets moeilijker na te bootsen, dus kun je eventueel rode kleurstof gebruiken. De Shaoxing rijstwijn koop je bij de toko en die geeft het vlees een typisch Chinese smaak. Als je geen zin hebt om naar de toko te gaan, kun je het eventueel weglaten of vervangen door droge sherry. Zolang je maar een lekker vettig stuk varkensschouder gebruikt, heb je alsnog een heerlijk gerecht.

Liever geen varkensvlees? Probeer dan ook eens deze Chinese fried chicken!

Zelf char siu maken

Char Siu

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 8 uren
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 9 uren

Ingrediënten

  • 3 el sojasaus
  • 1 el hoisin
  • 3 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry (optioneel)
  • 2 el kristalsuiker
  • 1/2 tl vijfkruidenpoeder
  • zout en (witte) peper
  • rode kleurstof (optioneel)
  • 600 gr varkensschouder zonder bot
  • 1 el honing

Benodigdheden

  • Braadslee met rooster

Instructies

Meng de sojasaus, hoisin, Shaoxing rijstwijn of sherry, kristalsuiker, vijfkruidenpoeder, peper, zout en eventueel rode kleurstof door elkaar. Snijd het varkensvlees in repen van 10 cm en haal door de marinade. Laat 8 uur in de koelkast marineren.

Verwarm de oven voor op 230 °C of de hoogste stand van jouw oven. Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade) en leg het op het rooster in de braadslee. Giet een laagje water in de braadslee, dit voorkomt dat de varkenssappen die van het vlees afdruipen gaan verbranden en roken. Als je geen braadslee met rooster hebt kan het ook gewoon in een ovenschaal met een klein laagje water.

Bak het vlees 25 minuten, draai het dan om en bak het nog 15 minuten. Meng ondertussen de overgebleven marinade met de honing en 2 el water. Besmeer het vlees nadat het in totaal 40 minuten in de oven zit met dit mengsel. Draai het vlees om en besmeer de andere kant. Bak nog 10 minuten. Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Nog meer lekkers