Appel-pruimenjam

Oh, wat word ik toch gelukkig van zelf jam maken. Deze appel-pruimenjam bijvoorbeeld, nu de pruimen nog nét in het seizoen zijn. Deze bijzondere pruimenjam wordt extra smaakvol door de toevoeging van steranijs: dat maakt écht het verschil in deze confituur. Deze jam smeer je op brood, bij scones of serveer je bij oude kaas

De geleisuiker is natuurlijk essentieel om deze pruimenjam te maken. Je koopt dit gewoon bij de supermarkt; de geleisuiker is een mengsel van kristalsuiker en pectine. 

Pruimenseizoen

Pruimen zijn heerlijke, stevige steenvruchten: maar het vruchtvlees is, als ze goed rijp zijn, prachtig zacht. Tip: bewaar hele rijpe pruimen het liefst in de koelkast, dan rijpen ze niet verder. Is je fruit nog niet rijp genoeg? Laat ze dan buiten de koelkast, bijvoorbeeld op een koele, droge plek in huis.

Het pruimenseizoen loopt ongeveer tot (en met) september; het ligt een beetje aan het type pruim.

Tip om deze appel-pruimenjam te bewaren

Wil je de jam bewaren in steriele weckpotten? Doe het dan heet in de pot, draai de deksel erop en draai de potten om. Zo laat je het afkoelen. Je kunt de potten dan een half jaar bewaren. Let op dat je potten echt goed gesteriliseerd moeten zijn. Weckpotten steriliseren doe je zo!

Appel pruimenjam

Appel pruimenjam
Totale tijd30 minuten

Appel-pruimenjam

4.35 van 66 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 500 g appels geschild, klokhuis eruit, in stukken
  • 1 kg pruimen pitten eruit, in stukken
  • 5 steranijs
  • 750 g geleisuiker

Bereidingswijze: 

  • Doe de appels, pruimen en steranijs met 150 ml water in een steelpan. Breng op middellaag vuur aan de kook en laat met het deksel op de pan 10-15 minuten koken, tot de appels tot moes zijn gekookt en de pruimen zacht zijn.
  • Verwijder de steranijs. Roer de geleisuiker door het fruit en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Laat de jam zonder deksel nog 10-15 minuten zacht koken. Giet de jam in gesteriliseerde potten, draai ze dicht en laat ze ondersteboven afkoelen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.35 from 66 votes (65 ratings without comment)