Appel kruimelcake

1 uur 10 minuten

Appel kruimelcake

Een echt goede cake is natuurlijk altijd lekker, maar deze heeft als extra bonus appel plús een kruimeltopping. Een soort appel crumble in de vorm van een cake. Door het beslag van deze appel kruimelcake doe ik amandelmeel. Dat vind ik echt altijd lekker door bijna alle baksels. Ik weet dat niet iedereen tegen amandelmeel kan – zeker niet als je een notenallergie hebt.

Je kunt amandelmeel echter niet 1 op 1 vervangen voor bloem. Wil je geen amandel gebruiken? Dan kun je dit vervangen door chufa of door cassavemeel. Beiden minder bekend, maar online goed verkrijgbaar. De crumble maak je door suiker, bloem, havermout en boter door elkaar te mixen.

Op zoek naar meer bak-inspiratie? Hier vind je alle cakerecepten.

Appel overal

Wil je zorgen dat de appel mooi verdeeld zit door de cake? Zet dan voordat je de appel erdoor mixt, het beslag 30 minuten in de koeling en mix daarna pas de appel erdoor. 

Dit recept is afkomstig uit het kinderbakboek van Miljuschka & Felina

Ik heb samen met mijn dochter Felina een heerlijk kinderbakboek gemaakt, waar ook dit recept in staat. Samen delen wij het plezier van bakken en daarom hebben we speciaal voor jou onze 25 lekkerste recepten verzameld. Bij elk recept staan ook handige illustraties, zodat elk kind makkelijk mee kan doen. We zijn er zo trots op!

De gehele opbrengst gaat naar EpilepsieNL; een goed doel dat heel belangrijk voor ons is. Je bestelt het boek heel gemakkelijk online via deze link.

appelkruimelcake 02

Appel kruimelcake

Appel kruimelcake

4.50 van 67 stemmen
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 12 plakken

Benodigdheden

  • Cakeblik van 25 cm

Ingrediënten
 

  • 125 gr amandelmeel
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr boter zacht
  • 150 gr suiker
  • 3 eieren
  • 2 appels in stukjes
  • Snufje zout

Crumble topping

  • 70 gr bloem
  • 70 gr havermout
  • 70 gr suiker
  • 70 gr koude boter
  • 1-2 el water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier en zet apart.
  • Klop de boter en suiker samen en voeg de eieren toe. Voeg de droge bestanddelen toe en klop tot een geheel.
  • Spatel de stukjes appel er als laatste doorheen.
  • Doe het beslag in de cakevorm.
  • Maak de crumble door de ingrediënten hiervoor te mengen met je handen. Knijp de boter met de eetlepels water door de droge bestanddelen tot je een crumble krijgt. Dit strooi je over de bovenkant van de cake.
  • Zet de cake in de oven en bak voor ongeveer 60 minuten of tot een prikker er droog uitkomt.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.