Kikkererwten, I love them! Ze zijn ook wel bekend als garbanzo bonen of ceci bonen. Deze kleine, ronde peulvruchten zijn een populaire voedingsbron in veel delen van de wereld, vooral in de Mediterrane keuken. Maar wist je ook dat kikkererwten een geweldige bron van eiwitten en vezels zijn, en dat ze zelfs worden gebruikt in cosmetica? In dit artikel lees je alles over, jawel de kikkererwt!
Kikkererwten
Tegenwoordig hebben we bijna allemaal wel eens kikkererwten gegeten of gebruiken we deze al volop tijdens het koken, maar er was een tijd – lang geleden – dat we het zonder dit multitalent moesten stellen. De oorsprong van deze kleine peulvruchten gaat terug naar het oude Mesopotamië, waar ze al meer dan 7.500 jaar gekweekt worden. Van daaruit verspreidde de kikkererwt zich naar de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen, die deze peulvruchten in hun voeding opnamen. Als ware wereldreiziger heeft de kikkererwt zich door de eeuwen heen uiteindelijk over heel de wereld verspreid, en nu kun je ze dus vinden in veel delen van Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika.
Multifunctioneel
Kikkererwten zijn niet alleen goed voor onze gezondheid, ze zijn ook gewoon lekker. Wie houdt er nou niet van hummus, falafel, of een goed gevulde kikkererwtensalade? De mogelijkheden zijn eindeloos. En laten we ook de vele andere voordelen van kikkererwten niet vergeten. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te bereiden en ze komen in vele verschillende vormen, van gepelde kikkererwten tot kikkererwtenmeel.
Maar dat is nog niet alles. Kikkererwten zijn namelijk ook een uitstekend alternatief voor dierlijke producten. Zoals kikkererwtenmelk of kikkererwtenboter. Wist je dat je zelfs kikkererwtenijs kunt maken?
En als je denkt dat kikkererwten alleen maar gebruikt worden in de keuken, dan heb je het mis. Kikkererwten zijn namelijk ook een belangrijke grondstof voor veel industrieën. Van cosmetica tot biobrandstoffen, kikkererwten zijn echt handige Harry’s.
Vleesvervanger
Wie houdt er nou niet van een goede burger? Maar wist je al dat een vega burger van kikkererwten net zoveel eiwitten bevat als een hamburger gemaakt van rundvlees? Kikkererwten zijn namelijk een ideale vervanger voor vlees. Ze zijn rijk aan eiwit, vezels en andere voedingsstoffen en zijn daarom een uitstekende keuze voor vegetariërs en veganisten.
Wanneer je vlees eet krijg je gemakkelijk veel eiwitten binnen. Kies je voor een plantaardig dieet, dan zal je deze eiwitten uit andere producten moeten halen. Dat kan prima, alleen bevatten de meeste plantaardige eiwitbronnen vaak niet dezelfde belangrijke aminozuren als dierlijke eiwitbronnen. Kikkererwten zijn daar een uitzondering op, waardoor ze dus een perfecte vervanger zijn voor dierlijk eiwit.
Daarnaast zijn kikkererwten ook een veel duurzamere keuze dan vlees. Los van het feit dat ze stukken goedkoper zijn dan een stukje vlees, zijn deze peulvruchten ook één van de meest water-efficiënte gewassen en zorgen voor minder CO2 uitstoot dan veehouderij. Dus ben je een milieubewuste carnivoor, laat die steak dan gewoon een keertje staan en zet je kaken voor de verandering eens in een sappige kikkererwtenburger. Lekker voor jou, je portemonnee en het milieu. Win, win, win dus!
Aquafaba
Behalve de boon zelf is ook het vocht van kikkererwten een soort “wondermiddel” voor vegans en bakkers. Dit vocht, ook wel aquafaba genoemd, is niets minder dan het kookvocht van kikkererwten, en kan de werking van eieren nabootsen, waardoor er structuur en volume kan worden toegevoegd aan allerlei baksels waar normaal gesproken eieren in verwerkt worden, zoals bijvoorbeeld cake. Het is ook ideaal om vegan meringue, macarons en zelfs marshmallows van te maken. Naast zoete toepassingen leent het goedje zich ook uitstekend voor hartige veganistische versies van traditionele recepten op basis van eieren, zoals mayonaise en aïoli.
Aquafaba is ook populair onder barmannen. Zij gebruiken het om veganistische versies te maken van cocktails die traditioneel worden gemaakt met eiwitten. Neem nou deze vegan pornstar Martini of deze vegan whiskey sour. Zo lekker, je hebt niet eens door dat er geen ei aan te pas komt.
Kortom, aquafaba is een fantastisch ingrediënt voor veganisten, bakkers en zelfs cocktail lovers. Het is perfect om eieren te vervangen in gerechten en het is ook nog eens duurzaam. Niet meer zomaar door de gootsteen spoelen dus!
TIP: een blik kikkererwten is ongeopend mega lang houdbaar. Check voor de zekerheid wel altijd even de uiterste houdbaarheidsdatum. Heb je de kikkererwten al gebruikt, maar wil je het vocht bewaren voor een later moment? Aquafaba is, in de koelkast, meestal niet langer dan een paar dagen houdbaar. Wil je voorkomen dat je het vocht moet weggooien, vries het dan in. De aquafaba blijft dan zo’n 2 à 3 maanden goed.