Alles over aardappels

Categories: ArtikelenTags:

Alles over soorten aardappels en hoe veelzijdig je ze kunt gebruiken

Aardappels: ze zijn niet weg te denken uit de Hollandse keuken. Van een klassieke stamppot of in een AVG’tje, gepoft, gebakken, gepureerd, gegratineerd of in een lauwwarme salade … aardappels zijn zó veelzijdig!

Veel mensen denken dat piepers dikmakers zijn, maar een portie aardappels bevat juist de helft minder calorieën dan pasta of rijst. Ze zijn bovendien een bron van veel goede voedingsstoffen én bevatten kalium en vitamine B6 en C.

Ons land brengt de mooiste aardappelrassen voort, vanwege de grond en het klimaat – ze gedijen goed bij het vaak koude, grijze weer. Het is trouwens ook een heel duurzame knol: voor de productie van een kilo aardappel heb je gemiddeld maar 290 liter water nodig (voor het produceren van tarwe bijvoorbeeld meer dan 1800 liter!).

Verschillende soorten aardappels

In de supermarkt of bij de groenteboer zie je talloze soorten liggen. Maar welke gebruik je nu waarvoor?

alles over aardappels

Vastkokende aardappelsblijven heel na het koken en zijn daarom ideaal voor in salades en ovenschotels. 

Kruimige (of ‘bloemige’) aardappels bevatten veel meer zetmeel en zijn daarom perfect om te roosteren in de oven, op te bakken in de pan of natuurlijk om friet van te maken! Dit zijn de meest veelzijdige aardappels; je kunt ze eigenlijk voor de meeste bereidingswijzen gebruiken. Grote kruimige aardappels zijn ideaal om te poffen, in de oven of op de barbecue. 

Zeer kruimige aardappels vallen snel uit elkaar. Kies dus alleen voor deze als je puree, stamppot of soep wil maken.

Meer weten over alle verschillende rassen? Check dan https://kennisplatform.aardappels.nl/aardappelrassen-1

To schil or not to schil?

Vroeger was de schil nog een stuk dikker en zat er zelfs soms nog klei aan. Tegenwoordig worden aardappels zo geteeld dat de schil een stuk dunner is, én ze worden veel beter schoongemaakt voordat ze naar de supermarkt of groenteboer gaan. 

Schillen hoeft dan dus ook niet meer per sé, tenzij je bijvoorbeeld een gladde puree wilt. Ook patat vind ik vaak lekker mét schil. Dat schilletje is overigens ook heel gezond; er zitten superveel vezels in. 

Aardappels bewaren

Vroeger werden aardappels in een koele kelder bewaard, maar tegenwoordig leggen veel mensen ze ‘gewoon’ in de keuken. Toch is dat niet slim; zo zijn ze minder lang houdbaar, worden ze sneller zacht en kunnen uitlopers zich vormen. Bewaar aardappels daarom altijd in de koelkast, tenzij je er friet van wil maken (zoek dan een andere koele plek in je huis). Verpakte aardappels blijven ongeveer een week in de koeling goed.

Mijn favoriete recepten met aardappel

Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed in een AVG’tje. Was ze en snij in kleinere stukken. Kook ze heel even voor in gezouten water (ongeveer 5 minuten) en verhit dan een koekenpan met ruim boter. Bak de aardappeltjes hierin goudbruin en gaar, ongeveer 15 minuten. 

Aardappels pof je heel eenvoudig in aluminiumfolie, en deze gepofte piepers met haring zijn helemaal een feestje.

Een gratin oogt én smaak zo luxe, terwijl je hem in een handomdraai op tafel zet. Check het lekkerste recept hier.

Een avontuurlijker recept: aardappelkoekjes! Deze met dille doen het goed als lunchgerecht, bijgerecht of zomaar tussendoor als snack.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.