Ajam smoor – Indische ketjap kip

Ajam smoor maken? Laat de tijd het werk doen!

Het fijne van dit ajam smoor recept is: je hoeft er geen keukenprins(es) voor te zijn. Alles gaat in ƩƩn pan, en daarna doet het vuur het werk. Hoe langer de kip suddert, hoe lekkerder ā€˜ie wordt. Dus zet ‘m gerust al in de middag op, laat ā€˜m zachtjes trekken en geniet van die geuren in huis. Dit is comfortfood op z’n best: simpel, rijk aan smaak en altijd goed.

Ik voeg aan mijn smoor ook wat krieltjes toe, die worden boterzacht in de saus. Ook marineer ik de kip vooraf in een scheutje ketjap, zo karamelliseert hij lekker tijdens het bakken.

ajam smoor

Zelf ajam smoor maken? Dit recept is altijd een goed idee

Of je nu voor het eerst ajam smoor maakt, of al jarenlang fan bent van Indische ketjap kip: dit recept stelt nooit teleur. De combinatie van zoet, zout en kruidig maakt het echt een allemansvriend. En het mooiste? Je kunt eindeloos variĆ«ren, met kippendijen, kippenpoten of zelfs vegetarisch met tofu of tempeh. Dus zet ā€˜m op je vaste repertoire en verras jezelf (en je tafelgenoten) met deze zachte, smaakvolle klassieker. EĆ©n hap en je snapt waarom ajam smoor voor velen het ultieme comfortfood is.

Zo zacht dat je geen mes nodig hebt

Deze ajam smoor valt uit elkaar als je ernaar kijkt. Malse kip die in een badje van ketjap, ui, knoflook en specerijen langzaam ligt te pruttelen… hemels gewoon. De zoete smaak van de ketjap wordt perfect in balans gehouden door een beetje zuur, een snufje pittigheid en de diepe umami van de gebakken uien. Serveer het met rijst, atjar en een kroepoekje erbij en je waant je zo aan tafel bij een Indische oma.

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

ajam smoor
Totale tijd1 uur

Ajam smoor

Ajam smoor recept – Indische ketjap kip zelf maken
4.57 van 203 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 650 gram kipbraadsticks (kippendij met bot) Kippendij zonder bot kan ook, je kunt dan wat minder nemen.
  • 7 el ketjap manis
  • 1 limoen
  • zout
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 6 knoflooktenen, gepeld
  • 30 gr gember, in plakjes (geschild gewicht)
  • 30 gr laos, in plakjes eventueel te vervangen door 1 tl laospoeder
  • 1 tomaat, in partjes
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • 2 el zonnebloemolie + wat extra
  • 1 stengel citroengrasm gekneusd
  • 3 blaadjes salam Verkrijgbaar bij de toko en Aziatische supermarkt in het diepvriesvak. Eventueel te vervangen door laurier.
  • 300 gr krieltjes, gewassen
  • 4 kruidnagels
  • verse nootmuskaat
  • 600 ml kippenbouillon

Bereidingswijze: 

  • Marineer de kip in 2 eetlepels ketjap manis, het sap van een halve limoen en een snuf zout.Ā 
  • Maak intussen een boemboe (een kruidenpasta) van de gesnipperde sjalotten, de knoflooktenen, de gember, de laos, de tomaat, de chilipeper en een snuf zout. Je kunt de boemboe in een grote vijzel fijnmalen, maar met een staafmixer en een hoge maatbeker lukt het ook. Voeg in het laatste geval een eetlepel zonnebloemolie toe, dat vergemakkelijkt het blenderen.Ā 
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een stoofpan. Bak de kipbraadsticks aan alle kanten mooi bruin. Neem uit de pan.Ā 
  • Fruit nu de boemboe aan in het resterende vet. Roerbak zeker 5 minuten. Voeg de kip weer toe samen met het citroengras, de salamblaadjes en de krieltjes. Voeg de kruidnagels en een flinke snuf versgeraspte nootmuskaat toe en schenk de bouillon en de resterende 5 eetlepels ketjap erop. Laat de kip onafgedekt in zo’n 35 minuten op laag vuur gaar en mals worden. Proef en voeg eventueel extra ketjap naar smaak toe.Ā 
  • Lekker met witte rijst en simpele groene groenten, zoals sperzieboontjes.Ā 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • miljuschka le creuset

    Le Creuset Braadpan roze

    Gietijzeren pan met emaille coating en Ʃcht de basis voor elke stoof.

    200,99
    Koop via bol.com
  • miljuschka kookboek makkelijk met miljuschka

    Makkelijk met Miljuschka

    Mijn kookboek met 100 makkelijke recepten Ć©n stap voor stap foto’s.

    32,50
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (7)

    Miljuschka’s koksmes

    Mijn eigen koksmes! Dit mes is een echte alleskunner, en een goed koksmes is onmisbaar in de keuken.

    49,99
    Koop via mijn shop
  • Website shop the tools (1)

    Keukenmachine

    De Kitchenaid keukenmachine is Ʃcht jouw beste vriend in de keuken.

    480,54
    Koop via bol.com
Makkelijk met Miljuschka kookboek makkelijke recepten
Mijn kookboek

Makkelijk met Miljuschka

Vraag jij je ook wel eens af waar je de tijd vandaan moet halen om te koken? Nou ik wel! Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept.

In Makkelijk met Miljuschka ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.57 from 203 votes (201 ratings without comment)