Ajam smoor – Indische ketjap kip

1 uur

Ajam smoor – Indische ketjap kip 

Als kind was ajam smoor, oftewel Indische ketjap kip, een van mijn lievelingsgerechten. Malse, zoetige kip in een plens heerlijke jus. Comfort food van jewelste! Het is een simpel gerecht, hoor. Laat je niet intimideren door het aantal ingrediënten, dat zijn smaakmakers die iedere keer weer terugkomen in de Indische keuken.

Ik voeg aan mijn smoor ook wat krieltjes toe, die worden boterzacht in de saus. Ook marineer ik de kip vooraf in een scheutje ketjap, zo karamelliseert hij lekker tijdens het bakken.

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

ajam smoor

Ajam smoor

4.59 van 194 stemmen
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesische keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
 

  • 650 gram kipbraadsticks (kippendij met bot) Kippendij zonder bot kan ook, je kunt dan wat minder nemen.
  • 7 el ketjap manis
  • 1 limoen
  • zout
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 6 knoflooktenen, gepeld
  • 30 gr gember, in plakjes (geschild gewicht)
  • 30 gr laos, in plakjes eventueel te vervangen door 1 tl laospoeder
  • 1 tomaat, in partjes
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • 2 el zonnebloemolie + wat extra
  • 1 stengel citroengrasm gekneusd
  • 3 blaadjes salam Verkrijgbaar bij de toko en Aziatische supermarkt in het diepvriesvak. Eventueel te vervangen door laurier.
  • 300 gr krieltjes, gewassen
  • 4 kruidnagels
  • verse nootmuskaat
  • 600 ml kippenbouillon

Instructies
 

  • Marineer de kip in 2 eetlepels ketjap manis, het sap van een halve limoen en een snuf zout. 
  • Maak intussen een boemboe (een kruidenpasta) van de gesnipperde sjalotten, de knoflooktenen, de gember, de laos, de tomaat, de chilipeper en een snuf zout. Je kunt de boemboe in een grote vijzel fijnmalen, maar met een staafmixer en een hoge maatbeker lukt het ook. Voeg in het laatste geval een eetlepel zonnebloemolie toe, dat vergemakkelijkt het blenderen. 
  • Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een stoofpan. Bak de kipbraadsticks aan alle kanten mooi bruin. Neem uit de pan. 
  • Fruit nu de boemboe aan in het resterende vet. Roerbak zeker 5 minuten. Voeg de kip weer toe samen met het citroengras, de salamblaadjes en de krieltjes. Voeg de kruidnagels en een flinke snuf versgeraspte nootmuskaat toe en schenk de bouillon en de resterende 5 eetlepels ketjap erop. Laat de kip onafgedekt in zo’n 35 minuten op laag vuur gaar en mals worden. Proef en voeg eventueel extra ketjap naar smaak toe. 
  • Lekker met witte rijst en simpele groene groenten, zoals sperzieboontjes. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

ajam smoor

Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.