Tahu telor: een tofu-omelet met ketjap-notensaus

Tijd

Tahu telor is een omelet, of ook wel frittata, met tofu (tahu is het Indonesische woord voor tofu), een all time favorite. Vega, gezond en makkelijk. Door de omelet in de oven te garen wordt-ie extra luchtig, als een soufflé.

De saus is king, dus die moet er wel echt bij! En als je die nou van tevoren maakt, is dit een perfect doordeweeks maal. 

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok

TAHU TELOR

TAHU TELOR

Tahu telor: een luchtige tofu-omelet met ketjap-notensaus

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang diner
Keuken Indonesische keuken

Ingrediënten
 

  • 1 blok stevige tofu

Ketjap-notensaus

  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 el sambal oelek
  • 2 tl biologisch groentebouillonpoeder of een 1/2 groentebouillonblokje
  • 5 limoenblaadjes gekneusd
  • 5 el ketjap manis
  • 1 tl trassipoeder (of laat het weg)
  • 4 el amandelpasta of pindakaas
  • 1/2 limoen
  • Zout naar smaak

Tahu telor

  • 8 eieren
  • 175 ml melk
  • 4 el kokosrasp
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl trassipoeder (of een scheutje vissaus)
  • 3/4 tl zout
  • 1 knoflookteen, tot pulp geraspt
  • 1/2 bosje selderij fijngehakt
  • 1 tl palmsuiker (bruine basterdsuiker of kokosbloesemsuiker kan ook)

Instructies
 

  • Plaats de tofu in een diep bord, leg er een stuk keukenpapier op en zet er iets zwaars op (bijvoorbeeld een vijzel op een bord) zodat het overtollige vocht eruit loopt. 
  • Maak intussen de saus - die kun je trouwens ook goed voorbereiden, hij zal wel indikken dus houd daar rekening mee. Fruit de ui en de knoflook aan in 1 eetlepel zonnebloemolie. Voeg de sambal en het bouillonpoeder toe en bak het geheel met het limoenblad tot het lekker ruikt. Voeg de ketjap, de trassie, de amandelpasta en 200 ml water toe. Knijp er een halve limoen bovenuit en laat deze op laag vuur een half uur mee koken. Verwijder de limoen en haal van het vuur. Neem de citroenbladeren uit de saus, blender egaal met de staafmixer (voeg eventueel het citroenblad daarnaar weer toe zodat het nog smaak kan afgeven). 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Kluts de eieren in een kom met de melk en de overige ingrediënten. Snij de tofu in blokjes en voeg toe aan het eimengsel. Vet een middelgrote koekenpan in met olie, neem ook de randen mee. Giet het eiermengsel in de pan en zet in de voorverwarmde oven. Bak in 30-35 minuten tot de tahu telor mooi is gerezen en gebruind aan de bovenkant. 
  • Verwarm de saus nog even. Snij de tahu telor in punten en giet er saus over. Bestrooi met gebakken sjalotjes of uitjes.  Lekker met een frisse salade van peultjes, munt en limoen. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.

Delen is fijn!