9x Voorraadkastrecepten

Geen zin om boodschappen te doen? Met de spullen die in je voorraadkast staan, kom je vaak al een heel eind. Natuurlijk is dat een beetje afhankelijk van hoe jouw kast is ingericht (niet iedereen heeft zo’n hysterische voorraad als ik), maar met een basisvoorraad in huis kun je áltijd iets maken. Stiekem maak ik ook gebruik van wat ingrediënten uit de vriezer, want dat zie ik ook als een soort voorraadkast. Ben je er klaar voor? Dit zijn mijn favo voorraadkastrecepten. 

 1. Koekjes 

Bloem, boter en suiker: veel meer heb je niet nodig om eenvoudige zandkoekjes te bakken. Vooruit, een snuf zout en misschien wat bakpoeder, maar dan houdt het toch echt op. Dat heb je vast allemaal al in huis, dus koekjes kunnen echt altijd. Fijn voor onverwacht bezoek. Want wat is er nou leuker dan je gasten verwelkomen met versgebakken koekjes? 

3 ingredient havermout chocolate chip koekjes

2. Pasta tomatensaus 

Pasta met tomatensaus is zo’n gerecht dat ongeveer iedereen lekker vindt. Dat kun je uitbreiden tot de meest fantastische pastacreatie, maar als je kookt uit je voorraadkast kun je het gewoon lekker simpel houden. Voor een eenvoudige saus snipper je een ui en snijd je twee tenen knoflook fijn. Verhit een scheut milde olijfolie in een pan en fruit de ui en minuut of 5. Knoflook erbij, halve minuut meebakken en dan twee blikken gepelde tomaten erbij. Die plet je met een houten lepel even tegen de zijkant van de pan (of je knijpt ze vooraf even fijn met je handen, lekkerste gevoel ooit), je brengt de boel op smaak met peper en zout en je laat de saus zachtjes tien minuten koken. Proef en bepaal of de saus een beetje suiker nodig heeft, dat hebben sommige bliktomaten echt nodig. Makkelijker wordt het niet, en het gegarandeerd lekkerder, goedkoper en gezonder dan wat je kant-en-klaar koopt.  

3. Risotto 

Van rijst, bouillon, boter en misschien een scheutje wijn maak je iets goddelijks: risotto! Die basis kun je aankleden met allerlei soorten groente, kaas en misschien iets van vlees of vis. Ik maak risotto vaak passend bij het seizoen. In de herfst is deze vegan risotto met pompoen en wortel bijvoorbeeld favoriet. In de lente zijn groene groente uit de vriezer ideaal, zoals doperwten, tuinbonen en edamame (sojaboontjes).   

4. Fried rice 

Dezelfde basis, totaal ander gerecht: fried rice, of gewoon ‘gebakken rijst’ op z’n Nederlands. Dit maak ik het liefst met een restje rijst van de vorige dag, omdat die lekker droog is. Dat werkt net als bij nasi (wat ook een type gebakken rijst is) echt het beste; fried rice hoort niet te nat. Lekker met kleine blokjes paprika als je die toevallig nog hebt, maar alleen een paar handen doperwten of sojaboontjes voldoet ook prima. Hou je van ei? Breek dan een paar eitjes in de pan en scramble ze tot ze bijna gaar zijn. Schuif ze naar de zijkant van de pan, bak dan de rijst met groente even tot alles goed warm is en schep dan de scrambled eggs er weer door. Breng de rijst op smaak met een scheutje Japanse sojasaus of ketjap manis en misschien een beetje sriracha. Een spiegeleitje erop: ook lekker. Een handje pinda’s erover is ook een echte aanrader. 

Gebakken rijst

5. Shakshuka 

In de basis is shakshuka ei gepocheerd in een tomatensaus. Allebei voorraadkast producten, dus dat past perfect in dit lijstje. Daaraan kun je allerlei groente toevoegen, zoals natuurlijk ui en knoflook, maar ook venkel en paprika kunnen hier prima. Breng de stoof op smaak met wat venkel- of komijnzaad, of met een schep harissa voor wat warme en pit. Ingelegde citroen past hier ook heel goed bij! Hier vind je mijn basisrecept voor shakshuka, dat traditioneel gegeten wordt als ontbijt.  

 6. Pasta aglio e olio 

Laat dat eenvoudige eten maar aan de Italianen over. Deze pasta met olie en knoflook, of aglio e olio zoals dat in het Italiaans toch net wat lekkerder klinkt, heeft maar een paar ingrediënten. De smaak? Die is veel meer dan de som der delen. In de klassieke versie gaat ook verse bladpeterselie, maar no worries als je die niet op voorraad hebt. Met alleen spaghetti, knoflook en olie ben je er ook. Officieel gaan er geen chilivlokken in dit recept, maar dat vind ik wel een enorme aanrader.

Pasta aglio e olio 2 1 

 7. Pannenkoeken 

Een voorraadkast klassieker: pannenkoeken! Van bloem, eieren, melk en een snuf zout klop je een beslagje, dat je het liefst minimaal een half uur laat rusten voordat je gaat bakken. Na het bakken kan er stroop op, of ahornsiroop, jam, poedersuiker of suiker. Allemaal uit je voorraadkast. Vegan pannenkoeken maak je trouwens met appelmoes in plaats van ei en ongezoete sojadrink of een andere plantaardige melksoort. Houd daarbij aan dat je 1 ei kunt vervangen door 2 eetlepels appelmoes.

 8. Soep 

Nog een voorraadkast topper is soep. Maak bijvoorbeeld een soepje van ui, knoflook, doperwten uit de vriezer, water en een bouillonblokje. Een supersimpele, snelle lunch of lichte maaltijd. Of maak tomatensoep op basis van tomaten uit blik. Een blik witte bonen maakt ‘m een stuk voedzamer, of voeg een hand vermicelli toe. Geen vermicelli? Breek spaghetti in kleine stukjes. Zelfde idee! Meer snelle soeprecepten vind je hier 

 9. Witte bonensalade 

Grote witte bonen uit blik, ook wel limabonen genaamd, zijn te gek. Ik maak er graag een voorraadkast salade mee door ze te mengen met gegrilde paprika’s uit een pot en flinterdun gesneden ringen rode ui. Dressing van olie en azijn, peper en zout en je hebt al een heerlijk voedzame salade. Een blikje tonijn zou hier ook goed bij passen, of een restje feta dat je nog in huis hebt. Gooi er een handje bladgroente in, zoals spinazie, als je dat hebt, of voeg wat sla toe. Allemaal optioneel, want alleen de witte bonen met paprika en ui is al geweldig.  

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.