Pesto, ik kan er geen genoeg van krijgen. In dit artikel deel ik mijn lievelings pesto recept. Heb je het gemaakt? Dan kun je vervolgens aan de slag met al het lekkers waar je pesto in kunt verwerken. Van een pesto swirlbrood tot aan een eenpans pesto pasta en van bruschetta met pesto tot aan stamppot met pesto. Je kunt het zo bont maken als dat je zelf wil. Probeer jij de recepten uit? Ze zijn pestolicious!
1. Pesto recept

Het is een Italiaanse klassieker: pesto. Ik vind het heerlijk en maak het heel vaak zelf. Pesto is een felgroene Italiaanse saus bomvol smaak. Je hebt verschillende soorten pesto. Pesto alla genovese is mijn favoriet! Pesto alla genovese komt oorspronkelijk uit Genua en is een mengsel van (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes, zeezout, pijnboompitten en pecorino en/of Parmezaanse kaas. Soms wordt er ook knoflook toegevoegd. Combineer vooral wat jij lekker vindt, dan komt alles goed.
2. Pesto swirl bread

In Nederland eten we enorm veel brood, gemiddeld zo’n 50 kilogram per jaar. Om het toch een beetje spannend te houden, maak ik vandaag een speciaal brood. Ik weet bijna zeker dat je hem nog niet eerder hebt gebakken. Ik heb het natuurlijk over dit overheerlijke pesto swirl brood. Een prachtig brood dat bekend staat om de unieke draaiende structuur. Het is werkelijk waar een plaatje om te zien. Wist je overigens dat het super lekker is om het pestobrood met pesto boter te besmeren? Try it!
3. Eenpans pasta pesto kip

I freaking love eenpansgerechten. Je maakt ze eenvoudig en vooral snel klaar. Uren afwassen is niet meer nodig met deze geweldige eenpans pasta pesto! Pasta pesto is een echte klassieker uit de regio Ligurië in Italië. De pesto geeft deze pasta een intense, maar frisse smaak. Ik gebruik hiervoor natuurlijk wel mijn zelfgemaakte pesto. Omdat dit gerecht zo makkelijk om te maken is, maak ik vaak een extra grote pan klaar. De leftover pasta vries ik in, zo heb je altijd een snelle maaltijd in huis.
4. Bruschetta caprese met pesto

Er gaat niets boven een bruschetta met een geweldige topping. Dit keer maak ik ‘m net even anders en gebruik ik mijn zelfgemaakte pesto, mozzarella, tomaat en – als je er van houdt – ansjovis. Ik ben er dol op! Mocht je voor de ansjovis gaan, koop dan goede kwaliteit in blik – bijvoorbeeld van Fish Tales of Ortiz. Deze bruschetta’s met caprese met pesto, mozzarella en tomaat zijn perfect voor de lunch of als snack.
5. Zomerse andijvie stamppot met pesto en zongedroogde tomaat

Stamppot alleen voor in de winter? Ben je mal! Voeg er pesto aan doen en jouw stamppot kan het hele jaar door. Dat vleugje bella Italia verricht wonderen! Andijvie is trouwens super gezond. Wist je dat het bijdraagt aan een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering. Het zit bomvol vol voedingsstoffen zoals vitamine A, C, K en B11. Dus ik zou zeggen, maak deze andijvie stamppot met pesto en zongedroogde tomaat
6. Pesto tortellini ovenschotel

Deze tortellini ovenschotel maak ik met zelfgemaakte pesto als smaakmaker en lekker veel kaas. Drie soorten maar liefst, waardoor het extra romig wordt. Althans, vier als je de vulling meerekent. Cheese is everything! Je kunt deze pasta ovenschotel bijna een mac&cheese noemen, het is dat er tortellini in zit.
7. Romige pasta pesto salade

Pesto en pasta gaat enorm goed samen, nog een beetje extra salade erbij en je hebt een intens lekkere romige pasta pesto salade. Het is een vegetarische aanrader! De ster van de show is natuurlijk de homemade basilicumpesto, maar de mascarpone, Parmezaanse kaas en citroen is ook zeker niet verkeerd. Gooi er wat tomaten, komkommer en spinazie bij en je hebt een feestje op jouw bord!
8. Pasta pesto met tomaatjes en Parmezaanse kaas

Misschien vind je het wel weer genoeg geweest met de pasta, maar ik ga je toch nog even lastig vallen met dit lekkere recept. Mijn pasta pesto met tomaatjes en Parmezaanse kaas is namelijk echt de bomb! Deze spaghetti wordt meestal gegeten met de goddelijke saus van verse basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas, kwalitatieve extra vergine olijfolie en pijnboompitten. Heerlijk!
Pesto maar dan anders
Pasta kan je dus traditioneel maken met basilicum, maar je hebt ook heel veel andere pesto recepten. Zoals deze pesto gemaakt van pistache en bosui of een rode pesto. Ik zou zeggen, ga lekker los.