5x Vis voor de feestdagen

Hoe gezellig Sinterklaas en hoe feestelijk oud en nieuw ook is, Kerstmis is voor mij het absolute hoogtepunt. Ik vind het kerst het allermooiste feest van het jaar. Dagen waarop herinneringen worden gemaakt en tradities worden gesmeed en verankerd. Met kerst houd ik van luxe maaltijden, maar ook van gemak. Met deze vijf gerechtjes uit de zee heb je het allebei. Hoe fijn is dat! 

1. Gegratineerde Sint-Jacobschelpen met witte wijnsaus

Gegratineerde Sint-jakobsschelpen met witte wijnsaus

Met deze showstopper verras je iedereen: de gegratineerde Sint-jakobsschelpen met witte wijnsaus. Het witte vlees van de coquilles heeft een wat nootachtige smaak. Ze zijn het gehele jaar door verkrijgbaar en vers van de visboer zijn ze het lekkerste. Het leuke aan coquilles is dat als je verse coquilles in huis haalt, je bij sommige visboeren de prachtige schelp erbij krijgt! Deze schelp kan je zeker hergebruiken. Om je gerecht in op te dienen of als decoratie in huis. Maak er bijvoorbeeld een sieradenschaaltje van. 

2. Garnalen toast

Garnalentoast

Met garnalen toast kun je het eigenlijk niet verkeerd doen, want uit de mode raakt deze maaltijd niet. Dit keer geef ik een twist aan het gerecht. Ik maak een fantastische mousse van de garnalen en bak deze met toast en al. So crunchy! Dit hapje is de perfecte teaser en ideaal om je gasten mee te verwelkomen. 

3. Gegratineerde oesters

Gegratineerde oesters

Ik ben niet weg te krijgen bij de dinertafel als er oesters geserveerd staan. Deze vers gestoken parels zijn fantastisch. Je kunt ze natuurlijk rauw eten, maar gegratineerd zijn de oesters ook fantastisch! Ik serveer ze natuurlijk het liefste op een bedje van zeekraal, maar met andere zilte groenten zoals zeebanaan, lamsoor en zeewier zijn ze natuurlijk ook fantastisch.

4. Gravad lax: gemarineerde zalm met rode biet

Ultieme kerst gerecht: gravad lax met rode biet

Geen stress meer tijdens kerst, want dit heerlijke gerecht kun je al dagen van tevoren maken. Gravad lax met rode biet en aardappelsalade is het perfecte hapje voor jou! De zalm wordt gemarineerd in een mengsel van suiker, zout, bietensap, citroenzest, sinaasappel, dille en jeneverbessen. De rode kleur dit je op de foto ziet, ontstaat door het bietensap. Mooi hè? 

5. Zeebaars in zoutkorst

Zeebaars in zoutkorst

Als je op zoek bent naar een voorstelling voor op tafel, dan ben je bij dit visje aan het juiste adres. Deze zeebaars in zoutkorst is extreem sappig en smaakvol, omdat de vis als het ware gestoomd wordt in zijn eigen sappen. Het mooie is dat dit spectaculaire gerecht eigenlijk heel makkelijk is om te maken.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.