Wijn tips voor de feestdagen

Tijdens de feestdagen wil je bij je zorgvuldig bereide diner, ook graag een mooi glas wijn kunnen serveren. Als je niet echt een wijnkenner bent, is het best lastig om de juiste keuze te maken. Daarom hier wat wijn tips voor de feestdagen – plus wat leuke weetjes, zodat jij aan tafel helemaal de show kunt stelen.

Miljuschka’s wijn tips voor de feestdagen

1. EEN DRAAIDOP OF KURK?

Of een wijnfles een kurk of draaidop heeft, zegt niks over de kwaliteit van de wijn. De keuze hangt in de meeste gevallen gewoon af van de voorkeur van de producent. Wijnen gemaakt voor de horeca hebben vaak een kurk, omdat dat net wat leuker presenteert. Thuiswijnen hebben vaak een draaidop, puur voor het gemak.

2. WIJN MET BODY

Je hoort mensen wel eens praten over de body van een wijn. Dat gaat over het alcohol- en/of suikergehalte. Wijn met een lichte body bevat meestal minder dan 12,5% alcohol en voelt soepel in je mond. Wijn met een medium body bevat meestal 12,5 tot 13,5% alcohol en voelt iets dikker aan. Wijn met een stevige body bevat meer dan 13,5% alcohol en is bijna romig van structuur.

3. HOE KOMT DE WIJN AAN ZIJN KLEUR?

Je zou denken dat witte wijn van witte druiven wordt gemaakt en rode wijn van rode druiven. Dat is een fabel. Witte en rode wijn worden beide gemaakt van witte én blauwe druiven. Het sap van een druif is altijd transparant. Het kleurverschil komt doordat de velletjes van de druiven bij rode wijn gedurende een lange periode in het sap worden gedrenkt. Bij witte wijn gebeurt dat niet, dus die blijft transparant.

4.STAAND OF LIGGEND BEWAREN?

Wijn met een kurk kun je het beste liggend bewaren. Hierdoor blijft de wijn in contact met de kurk, zodat die niet uitdroogt of inkrimpt. Wijnen met een kunststof kurk of schroefdop kun je gerust staand bewaren.

5. EVEN OP ADEM KOMEN

Laat rode wijn altijd eerst even ademen voor je hem inschenkt. Het liefst schenk je de wijn uit de fles over in een karaf, dat heet decanteren. Het maakt de wijn soepeler en evenwichtiger, en dus lekkerder. Dat zijn de betere wijn tips!

Wijn tips voor de feestdagen

6. SERVEREN OP DE JUISTE TEMPERATUUR

Een van die bekende wijn tips, die ik toch nog even wil herhalen: het is gebruikelijk om witte wijn gekoeld te serveren. Die bewaar je dus in de koelkast. Een rode wijn serveer je op kamertemperatuur. Dat wil zeggen zo’n 16-18°C. Door de fles al een tijdje voor het eten tevoorschijn te halen, kan hij rustig op de juiste temperatuur komen.

7.WELK GLAS?

Het ideale wijnglas is van kristal en heeft de vorm van een tulp. Deze vorm houdt namelijk de aroma’s van de wijn vast en brengt ze goed naar je neus. Hoe lichter de wijn, hoe kleiner het glas. Rode wijnglazen zijn dus groter dan witte wijnglazen omdat rode wijn wat zwaarder is.

8. GLAS HALFVOL?

Een standaardhoeveelheid wijn in een glas is 150 ml. Uiteraard afhankelijk van de grootte van je glas, maar hou aan dat je het glas ongeveer tot de helft vult. De extra ruimte in je glas maakt dat je de wijn een beetje kunt laten dansen en dat de aroma’s optimaal kunnen gedijen. Dit is meteen een van die wijn tips waar je aan tafel indruk mee kunt maken: walsen maar!

Lees ook: alles over champagne!

9. DE IDEALE COMBI

De wijn en het gerecht moeten mooi met elkaar in balans zijn, zonder elkaar te overheersen. Over het algemeen geldt: hoe lichter het gerecht, hoe lichter de wijn, hoe zwaarder het gerecht… juist. Dus bij een licht stukje vis, past een lichte witte wijn. Bij een stuk rood vlees, past een wat zwaardere rode wijn.

10. JOUW EIGEN SMAAK

Natuurlijk is het heel leuk om goede, uitgekiende keuzes te maken als het over wijn gaat. Deze wijn tips kunnen je op weg helpen. Maar waar het uiteindelijk om gaat is wat jij zelf het lekkerste vindt. Kies dus vooral voor een wijn waar jij helemaal blij van wordt. Want daar gaat het tenslotte om. Cheers!

Wijn tips voor de feestdagen

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.