Asperges, they are to die for! Ik vind deze groente zo ontzettend lekker en het leuke aan deze groente is dat je er ontzettend veel mee kan. Het kan vegetarisch, het kan met vis en het kan met vlees. Daarnaast kun je het maar een beperkt aantal maanden per jaar van onze Hollandse bodem eten. En dat wil je! Dit witte en groene goud is uniek. Ik stop ze maar al te graag in een modern jasje, maar ook traditioneel is het ook keer op keer weer een feestje op mijn bord.
Een echte goede asperge herken je aan de glanzende stengels, het gepiep van als je ze tegen elkaar wrijft en de sappig ogende kontjes – een uitgedroogde asperge wil je natuurlijk voorkomen. Juist omdat je deze zo lekker sensueel naar binnen kunt werken. “Huh Mil, wat zeg je nu?” Wist je dat asperges thuishoren op het lijstje van lustopwekkende ingrediënten? Dus plan dat romantisch dinertje met jouw partner maar snel in.
Juist omdat je zoveel met asperges kan, is het weleens lastig om een goed recept te vinden. Maar zoals altijd sta ik voor je klaar met mijn heerlijke recepten. Hieronder daarom 5 fantastische asperge recepten, welke zet jij op tafel tijdens dat diner?
1. Pasta carbonara met witte asperges
Pasta carbonara, I love it! Ik maak dan ook allerlei versies, met ‘nduja bijvoorbeeld of deze keer met witte asperges! Het is als vloeken in de kerk voor de Italianen, want kom niet aan de traditionele pasta carbonara. Maar toch geef ik er met alle liefde deze Hollandse twist aan. De pasta carbonara met witte asperges is heerlijk romig en geheel vegetarisch! Ja schrik niet, de spek heb ik eruit gelaten. Wil je die toch graag toevoegen? Dat kan natuurlijk wel.
2. Frittata met witte asperges, krieltjes, spinazie en kerrie
Frittata heb je in allerlei soorten en maten. Dat kom omdat het Italiaanse recept van oorsprong een restjes gerecht is. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn van de voorgaande dag. Maar omdat een frittata zo enorm lekker kan zijn, bedacht ik een frittata met het witte goud, krieltjes, spinazie en kerrie – en geloof me, dit is zoveel meer dan een kliekje!
3. Linguine met kruidensalsa, doperwten, asperges en ricotta
Als je nog nooit linguine met kruidensalsa, doperwten, asperges en ricotta op hebt, dan is dit het moment voor jou. Deze pasta hoort helemaal bij het voorjaar en is daarmee het perfecte frisse gerecht van dit moment. De asperges geven het een extra luxe uitstraling en de smaak is fantastisch! De ricotta maakt het helemaal af, deze haal ik het liefst bij de kaasboer.
4. Broodje rosbief met groene asperges en blauwe kaas
Ben je in een lunchsleur terecht gekomen of zoek je een heerlijk broodgerecht dat goed past bij een salade? Stop met zoeken en maakt dit broodje rosbief met groene asperges en blauwe kaas. Deze sandwich is echt mijn favoriet van dit seizoen. Je kunt het super makkelijk maken en het proeft waanzinnig. Kaas en asperges gaan heel goed samen, voor dit recept gebruik ik pittige blauwe kaas. Maar het is ook lekker met mozzarella, burrata of ricotta, of allemaal.
5. Witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus
Ja een klassieker kan natuurlijk niet ontbreken! Witte asperges met gerookte zalm, ei en botersaus het is een gerecht waar ik ontzettend van houd. Het neemt me mee naar vroeger. Ik weet nog wel dat wij ons vroeger altijd naar de groenteboer haastten voor dit witte goud en dat doe ik tegenwoordig nog steeds. Het witte goud met een botersausje en ei, heerlijk. Én niet te vergeten, met gerookte zalm. Hier krijg je toch trek van?!