4x De lekkerste kerst voorgerechten

Ieder jaar ben ik opnieuw benieuwd of we een prachtige witte kerst krijgen in Nederland. Rollen over een wit tapijt, met handschoenen aan sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien in een witte wereld met rode wangen van de kou. Ik houd er ontzettend van, vooral als ik daarna lekker kan genieten van een fantastisch kerstdiner. En dat begint natuurlijk met één van de lekkerste kerst voorgerechten. Een witte kerst kan ik je helaas niet beloven, maar een spectaculair voorgerecht wel. 

1. Tartaar van langoustine met kruidenmayonaise

Tartaar van langoustine met kruidenmayonaise

Het is bijna zonde om op te eten, want dit voorgerechtje ziet er uit als een feestje. Of die witte winterdag nou komt of niet, doet er niet toe: het winterwonderland gevoel krijg je zeker van de tartaar van langoustine met kruidenmayonaise. Het liefste maak ik het gerecht met de hulp van mijn lieve gezin. Samen koken en samen zijn, dat is voor mij het allerbelangrijkste.

2. Gerookte eendenborst met grapefruit

Gerookte eendenborst met grapefruit en venkel

Wild thing, you make my heart sing! Vaak vraag ik mijn slager of wildspecialist in de kerstperiode om zijn beste vlees. Het vlees van de wilde eend, noemt hij meestal ook. Wild vlees vind ik heerlijk, het is net even anders dan normaal. Deze gerookte eendenborst fris ik lekker op met grapefruit en venkel. Perfect voor de feestdagen!

3. Pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen

Pastinaaksoep

De pastinaaksoep met gemengde paddenstoelen vind ik de lekkerste wintersoep ooit. Het water loopt mij al in de mond als ik denk aan een warme hap van dit voorgerecht. Het is veruit perfect voor met elkaar. Hiermee weet ik zeker dat jij een prachtig winterwonderland op tafel zet – waar je ook bent.

4. Coquilles met pastinaakpuree

Coquilles met pastinaakpuree

Met deze showstopper verras je iedereen: de Coquilles met pastinaakpuree. Het luxe witte vlees van de coquilles heeft een wat nootachtige smaak. Ze zijn het gehele jaar door verkrijgbaar, maar vers van de visboer zijn ze het lekkerste. Houd er rekening mee dat je ze in de kerstperiode reserveert, ze vliegen immers ieder jaar over de toonbank. 

Oeh, nu alleen nog maar: “Let it snow, let it snow, let it snow!”

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.