21 diner

Jááá je bent (bijna) 21, dat moet gevierd worden met een 21 diner. Stuur je ouders de keuken maar in met deze recepten, dat maakt het een stukje makkelijker voor ze. Of nog leuker: ga gewoon zelf aan de slag!

Wat is een 21 diner eigenlijk?

Ik vind eigenlijk iedere gelegenheid een goede reden voor een etentje. Dus ook als je 21 wordt! Deze traditie begon ooit met het idee dat je op je 21ste eindelijk volwassen bent. Het geven van zo’n diner komt van oorsprong uit de wereld van de studentenverenigingen, waar je als 21-jarige gastheer of -vrouw je vrienden (en soms ook familie) uitnodigt voor een avond vol overdadige gangen, gênante speeches, en misschien een beetje te veel wijn…

De etiquette van een 21 diner (ja, die is er écht)

Je denkt misschien: ik organiseer een feestje, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, bij een 21 diner liggen de verwachtingen net iets hoger. In principe lijken aan het eind van de avond de ‘regels’ verdwenen, maar er zijn wel een aantal basisregeltjes. Nodig je bijvoorbeeld ouders uit? Van oorsprong wel, maar het ligt er denk ik ook vooral aan hoe gênant je jeugdverhalen zijn. Vaak zit je familie namelijk aan tafel, voor de nodige cringy anekdotes. Verder geldt: de dresscode is uitpakken (denk cocktailjurken en pakken, maar je kunt ook kiezen voor een bepaald thema), speeches van je vrienden (vooral verhalen die je liever niet wil horen) en een strak georganiseerd diner met meerdere gangen. Het lijkt wel een royal wedding, maar dan met meer bier.

Wat zet je op tafel tijdens een 21 diner?

De menukeuze voor een 21 diner maakt of breekt je reputatie – en ja, dat is een tikkie overdreven, maar als je het doet, kan je het maar beter goed doen. De trend: een diner van drie tot zes gangen, inclusief amuse en een afsluitende borrel (duh). Denk aan fancy gerechten zoals bruschetta’s, voorgerechten met coquilles of bijvoorbeeld deze tartaar van langoustine of feestelijke gegratineerde oesters of een chique pasta en pak zeker uit met een feestelijk dessert zoals deze roze panna cotta’s met witte chocolade. En als je het écht goed wil doen: vergeet de wijnpairing niet.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Hot, hot, hot

Populaire Thema's

Op zoek naar een lekker recept? Ik heb er genoeg voor je! Hoe, wat, waar?
Kies een thema hieronder en ik geef je alles wat ik heb.

Alle categorieën
Alle categorieën