Een van de grootste misvattingen over vegan eten, is dat het niet lekker zou zijn. Maar wist je dat plantaardige gerechten ook veelzijdig en smaakvol kunnen zijn? Met groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten kun je zoveel meer als dat je denkt. Probeer deze 10 fantastische vegan gerechten maar eens uit!
Vegan
Als je een vegan voedingspatroon aanhoudt, eet je geen vlees, vis, zuivel, eieren of andere dierlijke ingrediënten. In plaats daarvan ligt de focus op plantaardig voedsel. Daarbij kun je denken aan: fruit, groenten, paulvruchten, granen en noten. Om vegan gerechten de juiste smaak te geven, is het belangrijk om allerlei soorten kruiden goed te leren kennen. Kruiden zorgen namelijk voor de diepte en aroma in plantaardige maaltijden.
Je leest hier mijn 6 favoriete tips voor verse kruiden & wat mijn favoriete gedroogde kruiden en specerijen zijn.
1. Thaise vegan Curry
Specerijen zoals komijn, knoflook, chili en gember kunnen gerechten een pittige kick geven. Gecombineerd met pompoen, bloemkool, sperziebonen en uien is dat mega lekker. Daar tegenover staat het frisse limoentje en de verkoelende plantaardige yoghurt. Heerlijk als je het aan mij vraagt. Deze Thaise vegan curry is een hit!
2. Pittig West-Afrikaans vegan stoofpotje met bakbanaan
Een van mijn nieuwere vegan recepten is de pittige West-Afrikaanse vegan stoofpot met bakbanaan. Deze klassieke pittige stoofpot maak ik met zwarte bonen, pinda’s en bakbanaan. De pittige smaak komt goed naar voren dankzij de cayennepeper en de madame-jeanettepeper. Dit samen met de bakbanaan zorgt voor een warme smaak.
3. Vegan tomaten-kokossoep
Er zijn talloze redenen waarom mensen kiezen om vegan te worden. Zo zijn er mensen die betrokkenheid bij de uitbuiting en wreedheid tegenover dieren willen tegengaan, mensen die de gezondheidsvoordelen er van inzien. Maar je kunt natuurlijk ook af en toe vegan eten, gewoon omdat het lekker is. Neem bijvoorbeeld deze heerlijke vegan tomaten-kokossoep met crispy gebakken tofu. Oh, heavenly creamy!
4. Salade van parelcouscous en groene groenten
Deze groene couscous salade is net even anders dan dat je normaal tegenkomt. Deze parel zit vol groene groente, krijgt veel smaak van de munt en pistache én staat lekker snel op tafel. De parelcouscous in dit gerecht is een beetje plakkerig en chewy, heerlijk in een salade met knapperige groente.
5. Vegan wraps met aubergine, courgette en geroosterde paprika
Wraps, ik heb er al honderden gemaakt in mijn leven en iedere keer maak ik ze weer net even anders. Want wat kun je er eigenlijk niet in stoppen? Deze gezonde rakkers vul ik met aubergine, courgette en geroosterde paprika. Ze worden extra lekker door de yoghurtsaus: die maak ik van plantaardige yoghurt, verse peterselie, knoflook, peper en zout. Het geheel wordt naar een nóg hoger smaaklevel getild door de olijven en za’atar, een kruidenmelange uit het Midden-Oosten.
6. Vegan linzenstoof met aubergine
Wist je dat deze stoofschotel megasnel gemaakt is? Omdat aan deze linzenstoof geen vlees wordt toegevoegd is deze met een half uurtje stoven al klaar. Deze zalige linzenstoof met aubergine zit bomvol met de lekkerste groenten en peulvruchten en bewijst wederom dat je helemaal geen vlees nodig hebt om een goed vullende stoofschotel te maken.
7. Groene smoothiebowl met spinazie en avocado
Een goede smoothiebowl, daar kun je mij ‘s ochtends vroeg nou echt blij mee maken. Met deze groene bowl van spinazie en avocado begin ik mijn dag in ieder geval lekker & romig! Voor de toppings speur ik vaak mijn keukenkastjes en fruitschaal door. Vaak kom ik dan van alles tegen: fruit, nootjes, hennepzaad, lijnzaad, sesamzaad, zelfgemaakte granola en de lijst gaat door. Never the same!
8. Couscous met gestoofde groenten
Een van mijn favoriete gerechten is deze heerlijk geurende couscous met gestoofde groenten. Het liefste maak ik deze stoof klaar in een tajine die op het vuur kan, maar in de oven of een stoofpan kan het natuurlijk ook. In dit gerecht gaan enorm veel smaakmakers, hierdoor is deze pot zo’n succes.
9. Vegan chocoladecake met chocoladde ganache
Ja, ook chocoladecake met ganache kun je geheel vegan maken. Het was even experimenteren, maar dan heb je ook wat. Als binding gebruik ik hier appelmoes in combinatie met banaan wat wonderwel erg goed werkt. Voor de vegan chocoladecake gebruikte ik verder amandelmeel en amandelmelk. Dit kun je desgewenst vervangen door bijvoorbeeld chufameel of een andere plantaardige melk. Ook nog eens glutenvrij!
10. Vegan pompoenrisotto met wortel en gember
Save the best for last! Het is nog heel eventjes wachten, maar dan kun je weer van die prachtige verse pompoenen kopen. Ik stop ze het liefste in elk herfstachtige gerecht! Tot die tijd kun je natuurlijk de diepvries variant gebruiken. Deze pompoenrisotto is superromig, bomvol groente, licht zoetig door de pompoen, wortel en ahornsiroop én… helemaal vegan. Go check it out!