De Griekse keuken haal ik maar al te graag in huis. Vooral de veelzijdigheid van deze keuken is echt fantastisch. Het liefste zet ik de eettafel rammetje vol, variërend van lekkere vleesgerechten tot de meest smaakvolle vegetarische gerechten. Daarnaast hecht ik net als de meeste Grieken veel waarde aan het delen van maaltijden met vrienden en familie. Ik maak er, als ik Grieks kook, echt een momentje van én jij kan dat nu ook! Want dit zijn mijn 10 lekkerste Griekse recepten.
1. Souvlaki
Als je wel eens naar een foodfestival bent geweest, ken je deze Griekse klassieker vast al wel: souvlaki. Oftewel, heerlijk gekruide vleesspiesjes van kip, lams- of varkensvlees van de grill of barbecue. Traditioneel wordt het smaakvolle vlees niet in een pitabroodje geserveerd, maar het is toch echt een heerlijke toevoeging. Wat rode ui, tomaat en tzatziki erbij and you’re good to go!
2. Griekse salade
Houd jij van gedurfde smaken en ook van Grieks eten met een frisse twist? Dan is deze Griekse salade het perfecte gerecht voor jou! De salade is goed gevuld dankzij de romige zoute kaas. Ja, ik heb het inderdaad over feta. Zo lekker! Vooral met kalamata-olijven, rode ui, cherrytomaten, een frisse komkommer en vers geplukte sla uit de moestuin. Als smaakmakers gebruik ik slechts olijfolie, oregano, peper en zout. Less is more.
3. Griekse Melktaart, Galatopita
Wist je dat je dit lekkernijtje in een kwartiertje hebt voorbereid? Galatopita, ook wel bekend al melktaart, is ongelooflijk lekker. Je kunt het vergelijken met een kruising tussen een cheesecake en een custardpudding. Hoewel de melktaart in Griekenland het meest gegeten wordt als dessert, vind ik hem aan het einde van de ochtend heerlijk bij mijn koffie. Ik maak deze showstopper dan ook het liefste ‘s avonds na het eten klaar. De taart moet namelijk nog in de oven en heeft daarna tijd nodig om op te stijven in de koelkast. De volgende dag kun je direct genieten!
4. Griekse kipspiesjes met courgette
Dit gerecht mag niet ontbreken op jouw Griekse tafel. Het is smaakvol, romig, fris, rokerig en ik kan er geen genoeg van krijgen. De Griekse kipspiesjes met courgette zijn mijn heuse favoriet. Het geheim van dit gerecht is yoghurt: door de kip hierin te marineren blijft het vlees erg mals. Probeer jij het uit?
5. Griekse pastasalade met krokante feta
Mmmm… pasta maar dan op ‘n Grieks. Makkelijk om te maken en altijd goed op smaak. Aan deze Griekse pastasalade met krokante feta kun je eigenlijk niets verkeerd doen. Ook vleesliefhebbers zullen genieten van dit vegetarische gerecht. Probeer jezelf maar eens in bedwang te houden!
6. Pita met lamsbiefstuk en Griekse salade
Als je een fan bent van rijkgevulde broodjes en zin hebt in een smaakexplosie, dan is dit wat je wil: een Pita met lamsbiefstuk en Griekse salade. Ben je niet zo van de lamsbiefstuk? Dan kun je deze ook vervangen door gegrilde kipdijfilet, deze pluk je vervolgens uit elkaar. Voilá: pulled chicken it is! Liever vega(n)? Probeer dan de vega(n) kebab of gyros, of ga voor pulled oesterzwam.
7. Griekse omelet met rode ui, tomaat en feta
Wist je dat jouw omelet helemaal niet zo saai hoeft te zijn? Je kunt jouw omelet zien als jouw persoonlijke kunstwerk. Iedere dag maak je hem net even anders. Vandaag ga ik voor het Griekse omelet met rode ui, tomaat en feta. Dit stevige ontbijt gaat super goed samen met een zwarte olijventapenade en een vers stokbrood. Houd je niet zo van olijventapenade? Dan kun je het vervangen door zongedroogde tomatentapenade of een flinke dot tzatziki.
8. Griekse kipspiezen met salade
In de Griekse keuken maken ze veel gebruik van olijfolie, kruiden, groenten en yoghurt. En laat dat nou allemaal net in mijn recept voor deze Griekse kipspiezen zitten. Het heeft wel wat weg van souvlaki, maar het is toch net even anders. Zo gebruik ik voor deze spiezen lekker veel smaakmakers: knoflook, honing, limoensap, tijm, zeezout, oregano, koriander en cayennepeper voor de pit. Deze kruidige kipspiezen maak ik af met een simpele Griekse salade van tomaten, komkommer, olijven, feta, organo en olijfolie.
9. Griekse varkensfilets met skordalia en salade
Skordalia, ken jij het? Het is een puree (stevige saus) van kruimige aardappels, veel knoflook, een sloot aan olijfolie, een beetje azijn, citroensap en een eitje. Skordalia kan worden gegeten als hoofdgerecht, met een stukje vis of vlees. In dit recept serveer ik er Griekse varkensfilet en een frisse salade bij. Maar het is ook erg lekker als bijgerecht. Ik top hem dan af met walnoten en amandelen en serveer hem vervolgens als dip.
10. Griekse kofta met tzatziki
Griekse kofta met tzatziki, ik ben er dol op! De combinatie van kruiden zoals komijn, munt en kaneel geven dit gerecht een onweerstaanbare smaak. Het vlees is mals, de saus is mals en het naanbrood maakt het helemaal af. En het fijne is dat het binnen een half uurtje op tafel staat, dat is ideaal na een drukke dag.
Καλή όρεξη (eetsmakelijk)!