Een nieuw jaar, dus: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Na de eindeloze bergen feesteten van december is het nu weer tijd voor een beetje balans bij ons thuis. Geen dieet, wel veel groente en fruit en wat minder zoet. In combinatie met genoeg bewegen maakt dat altijd dat ik me snel weer extra lekker in mijn vel voel. Heb je zin in wat healthy inspiratie? Let’s go!
Thaise vegan curry

Is een van jouw goede voornemens om (meer) plantaardig te gaan eten? Dan is deze Thaise vegan curry helemaal jouw cup of tea. Tjokvol groente, lekker pittig en de volgende dag nog beter van smaak, dus restjes zijn absoluut geen probleem. Ook hartstikke lekker als lunch trouwens, als je toch zo goed bezig bent. Hier fleurt iedere grijze januaridag van op!
‘Superfoodsalade’ van broccoli en quinoa

Met deze groene salade vol goeds voel je je instant fit. Of je het nu superfood noemt of niet: ingrediënten als broccoli, avocado en quinoa zijn hartstikke goed voor je en zijn dus perfect om de boel in januari weer een beetje mee in balans te brengen. Ik voeg wat geroosterde zaden en pitten toe voor extra crunch, zodat deze salade een feest is van texturen.
Traybake met kip, courgette en balsamico

Ik vind traybakes echt de beste uitvinding ooit. Het kost ongeveer nul moeite, je kunt er heel veel groente op kwijt en er zijn eindeloos veel variaties mee mogelijk. Op deze traybake doe ik kip, krieltjes en courgette. Ik breng alles op smaak met zoetzure balsamico én harissa voor een beetje pit. Ik zet dit gerecht lekker met bakplaat en al op tafel, zodat iedereen zelf kan opscheppen.
Groene smoothie met boerenkool

Na het drinken van zo’n groene smoothie begin je de dag alvast goed. Ook een goed idee: drink ‘m in de middag als tussendoortje. Groene bladgroenten schijnen te helpen tegen zoete cravings, en in deze smoothie zit zowel banaan als ananas zodat je toch iets lekkers drinkt. Schenken maar dus!
‘Nasi goreng’ van bloemkoolrijst en garnalen

Een lekker lichte variant van nasi goreng (die natuurlijk duidelijk afwijkt van de klassieke versie) is deze met bloemkoolrijst als basis. Door (een deel van) de rijst te vervangen door bloemkoolrijst (gemalen bloemkool), geef je dit gerecht een groenteboost en maak je ‘m koolhydraatarm. Met de smaken zit het wel snor, met dank aan de currypasta. Win-win-win.
Ovenschotel met zoete aardappel en andijvie

Comfort food voor in het nieuwe jaar, deze ovenschotel met lekker veel groente, kalkoenfilet en een knapperig (30+) kaaslaagje. Goede voornemens-proof, want minder vet en zwaar dan andere ovenschotels met kaas, en minstens zo lekker. Dit is een heel handig gerecht voor drukke dagen en weinig tijd om boodschappen te doen, want je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en de oven doet het grootste deel van het werk.
Sweet & spicy noedelsoep

Voor een noedelsoep mag je me altijd wakker maken, zeker voor zo’n aromatische versie als deze. Geïnspireerd op de Vietnamese keuken en heerlijk verwarmend: hiervan wil ik blijven eten. Het maken van de bouillon kost even tijd, maar vult je huis met die goddelijke geur van zelfgemaakte bouillon en is alleen al daarom de moeite waard. En dan heb je het nog niet eens geproefd! Ik zet graag kommetjes met het garnituur erin op tafel, zodat iedereen zijn eigen soep kan samenstellen. Lekker en gezond!
Groene shakshuka met extra veel groente

Shakshuka is een ideale clean out the fridge-maaltijd, want hoewel dit Noord-Afrikaanse gerecht meestal op basis van tomaten wordt gemaakt, is het erg vergevingsgezind. Van alles mag erin, dus het is een heel handig gerecht om je koelkast mee leeg te koken. Deze groene versie van shakshuka zit bomvol groente, met daarin natuurlijk de kenmerkende gepocheerde eieren. Lekker met volkoren platbrood erbij!
Teriyaki tofusalade met udonnoedels

Tofu saai? Nee, joh! Als je weet hoe je het moet bereiden, zul je versteld staan van hoe lekker tofu kan zijn. Voor dit recept combineer ik de gemarineerde tofu met knapperige groente en udonnoedels: dikke, ronde noedels die je ook zou kunnen vervangen door een andere noedelsoort die je toevallig nog in huis hebt. Ook een optie: gebruik (volkoren) spaghetti. Klinkt gek, maar in veel noedelgerechten is dat een prima vervanger.
Gezonde groentebowl met gebakken zalm

Gezonde maaltijd covered met deze groentebowl met zalm. Ik combineer verschillende groente met gebakken zalm en een heel frisse dressing van olie, citroensap, dille en mosterd. In een kom ziet het er al snel heel lekker en mooi uit, zeker als je de groente deels snijdt met een mandoline. Perfect, want het oog wil tenslotte ook wat!