Een zuurdesem starter = je nieuwe hobby
Een zuurdesem starter is een beetje als een huisdier. Je moet ‘m voeden, verzorgen en af en toe even aandacht geven, maar je krijgt er zo veel voor terug. Na een dag of 5 Ć 7 is āie lekker actief en bubbelig, en dan is het tijd om er mee te gaan bakken. Je starter leeft, ademt en groeit, en dat voel je ook als je ermee bakt. Het is net alsof je brood meer persoonlijkheid krijgt. Klinkt zweverig? Misschien. Maar wacht maar tot je die eerste snee proeft.
Wat is zuurdesem eigenlijk?
OkĆ©, letās be honest: het klinkt een beetje als iets dat je oma vroeger op het aanrecht liet bubbelen in een weckpot, en dat is het eigenlijk ook. Maar dan op de allerbeste manier. Zuurdesem is een mengsel van water en meel, waar zonder dat jij er iets voor hoeft te doen wilde gisten en melkzuurbacteriĆ«n in gaan leven. Ja echt, gewoon uit de lucht! Samen zorgen ze ervoor dat jouw brood op een natuurlijke manier gaat rijzen. Geen geknutsel met gist uit een zakje, maar puur natuur. Love it.
Brood met karakter
Zuurdesembrood is een feestje. Die geur als het net uit de oven komt? Hallo, instant geluksmomentje. De korst is krokant, de binnenkant is luchtig en chewy en de smaak⦠die is gewoon next level. Licht zuur, diep, bijna notig. En het mooie is: je hebt alleen bloem, water, zout en tijd nodig. Meer niet. Geen E-nummers, geen poespas. Gewoon echt brood, zoals brood bedoeld is.
Moeilijk is het niet, je hebt alleen een beetje geduld nodig
Ja, zuurdesem maken kost wat tijd. Je starter moet aansterken, je deeg moet rusten, vouwen, rijzen⦠Maar dat proces is juist zo leuk. Je komt echt in een soort slow flow. Je bent bezig met je handen, je voelt het deeg veranderen, je ruikt wanneer het āgoedā is. En het mooie? Elke keer leer je weer wat nieuws. Het is bijna therapeutisch. Plus: je scoort sowieso punten bij vrienden en familie met een versgebakken homemade zuurdesem broodje bij de brunch. “Heb je dit serieus zelf gemaakt?!”. Yes baby, helemaal zelf.

Zuurdesem Starter
Benodigdheden
- 1 glazen pot met 1 liter inhoud
- keukenthermometer
- plasticfolie
Ingrediƫnten
- 350 gr roggemeel + extra
Bereidingswijze:
- Dag 1 – Doe 50 g roggemeel in de pot en meng er met een lepel 50 ml lauwwarm water (27 °C) door. Roer tot je geen klontjes meer hebt. Dek depot losjes af met plasticfolie en zet hem op een tocht- en zonvrije plek (in een keukenkastje of voorraadkast). Doe dit iedere dag op een vast moment.
- Dag 2 – Meng na 24 uur, liefst op hetzelfde tijdstip, weer 50 g roggemeel met 50 ml lauwwarm water tot je een glad beslag hebt. Roer eerst je starter in de pot goed door en voeg vervolgens het nieuwe beslag, de voeding, toe. Dek weer af met plasticfolie en zet de pot terug op dezelfde plek.
- Dag 3 t/m 7 – Als het allemaal goed is gegaan begint je starter nu wat zurig te ruiken en krijgt hij allemaal luchtbellen. Er kan ook een laagje grijs water op staan. Allemaal goed! Roer de starter, ook weer om en nabij hetzelfde tijdstip, in de pot weer goed door. Meng vervolgens 50 g roggemeel en 50 ml lauwwarm water tot een glad beslag en voeg toe. Herhaal dit elke dag. Na 7 dagen is je starter klaar en kun je brood gaan bakken.
- Vanaf dag 7 – Je kunt de starter ook in de koelkast bewaren. Dan gaat het minder snel en is de starter wat minder actief. Je moet hem wel regelmatig voeden, dit doe je door het mengsel van 50 g roggemeel met 50 ml lauwwarm water toe te voegen, nadat je de starter hebt doorgeroerd. Zorg dat de pot nooit voor meer dan driekwart gevuld is, want de starter heeft ruimte nodig. Schep er wat uit als je geen tijd hebt om brood te bakken. Roer de starter regelmatig door.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka