Naan met koriander en knoflook

1 uur 50 minuten

Naan met koriander en knoflook: een lekker brood met kruiden, dat net even wat spannender is dan de naturel versie. 

Naan

Dit brood, genaamd naan, wordt gemaakt van tarwemeel. Ongeveer 2500 jaar geleden werd er in India geëxperimenteerd met gist. Gist werd al gebruikt voor bier en zuurdesembrood, maar plots ontstond naan: een brood (‘naan’ betekent ‘brood’, dus als wij ‘naanbrood’ zeggen, is dat eigenlijk dubbelop!). Dit brood wordt in India gebakken tegen de wanden van kleiovens. Maar in ons kikkerlandje maken we het in de gewone oven of op het fornuis in een hele hete pan. En de gist wordt trouwens ook vaak vervangen door bakpoeder. Dit brood is in India één van de belangrijkste bijgerechten, en past toevallig ontzettend goed bij mijn Indiase butter chicken recept

Mijn eigen draai aan het brood

Naan is vaak naturel, en wordt vaak ingesmeerd met gesmolten boter en knoflook (yum!). Wist je dat naan dient als een soort lepel om gerechten mee op te scheppen? Dat scheelt weer afwas… Je hoeft natuurlijk geen naturel brood te maken, want je kunt er eindeloos mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld melk en yoghurt toevoegen aan het deeg om meer volume te creëren. Het is ook mogelijk om aan het basisdeeg kruiden toe te voegen.

Vandaag maak ik het naanbrood met koriander en knoflook. Het is niet moeilijk, maar het neemt wel wat tijd in beslag. Wees gerust: het resultaat is het meer dan waard!

Tip: bak het naanbrood in een grote pan met anti-aanbaklaag

Naan met koriander en knoflook 2

Naan met koriander en knoflook 2

Naan met koriander en knoflook

4.17 van 12 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Rijstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Brood
Keuken Indiaas
Porties 4 stuks

Benodigdheden

  • Koekenpan met anti aanbaklaag

Ingrediënten
 

  • 1/2 zakje droge gist
  • 1 tl suiker
  • 150 g patentbloem
  • ½ el nigellazaad optioneel
  • 1/2 tl fijn zout
  • 1 el boter gesmolten, plus extra
  • 75 ml yoghurt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 4 takjes koriander blad fijngehakt

Instructies
 

  • Meng de droge gist in een kommetje met de suiker en 4 eetlepels warm water. Laat 10 minuten staan. Doe de patentbloem in een mengkom en roer er het nigellazaad en zout doorheen. Maak een kuiltje in het midden. Schep de gesmolten boter en de yoghurt in het kuiltje, giet het gistmengsel erbij en roer tot het samenkomt in een zacht, plakkerig deeg.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak. Voeg de knoflook en koriander toe en kneed het 5-10 minuten, tot het deeg nog steeds zacht is, maar ook glad en elastisch. Maak de mengkom schoon, vet in met boter en leg het deeg erin. Dek af en laat 1 uur rijzen.
  • Deel het deeg in vier gelijke delen en rol elk deel tot een ovalen broodje van ca. 20 cm lang, druk een beetje plat. Verhit een droge antiaanbakpan tot deze flink heet is. Bak hierin de naanbroodjes, eventueel twee aan twee als de pan niet groot genoeg is, in ongeveer 3 minuten per kant gaar. Ze zullen opbollen tijdens het bakken. Lekker bij curries, zoals de boterkip.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.