Is een zonnebloem eetbaar?
Wist je dat de hele zonnebloem eetbaar is? Het bekendste eetbare deel van de zonnebloem zijn misschien wel de zaadjes. Deze vind je (voorverpakt) in de schappen van vrijwel iedere supermarkt. Ze zijn lekker en ook nog eens heel voedzaam. De zaadjes van de zonnebloem zitten boordevol gezonde vetten, eiwitten en vezels. Daarnaast bevatten ze ook vitamines en mineralen zoals vitamine E, magnesium en selenium.
De zaadjes van de zonnebloem houden zich vast aan het bloemhoofd. Dat deel gebruik ik om deze zonnebloem steak van te maken. Deze bestaat uit heel veel kleine eetbare bloemetjes. Ook het bloemhoofd van de zonnebloem is heel gezond. Het bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor het immuunsysteem en de algehele gezondheid.
Hoe kom ik aan een eetbare zonnebloem?
Zonnebloemen zijn dus eetbaar. Let wel op: gebruik alleen een biologische zonnebloem die speciaal gekweekt is voor consumptie. Daarmee probeer ik te zeggen dat (de meeste) bloemen uit tuincentra behandeld zijn met pesticiden en andere chemicaliën, en niet veilig zijn om te eten. Het beste en allerleukste is om de een vers gekweekte zonnebloem uit eigen tuin te plukken. Geen verse zonnebloem in de tuin? Goed nieuws, online vind je verschillende webshops die eetbare zonnebloemen verkopen. Bij de meeste tuincentra en andere winkels kun je zaadjes kopen. Dan kun je alsnog zelf aan de slag met kweken van een zonnebloem. Kies wel een eetbare variant.
De structuur en smaak van zonnebloem steak
Het klinkt bijzonder, maar de structuur van deze zonnebloem steak komt overeen met mais. Het smaakt naar een combinatie van mais en artisjok.
Zin in nog een vegetarische steak? Probeer dan deze rode kool steak
Zonnebloem steak maken
Zonnebloem steak maken is heel makkelijk. Je plukt een zonnebloem en haalt de zwarte zaadjes eruit. Dit kun je heel gemakkelijk doen door eroverheen te vrijven. Je zult zien dat de zaadjes vanzelf loskomen. Zodra de zonnebloem helemaal vrij is van zaadjes smeer je ‘m in met knoflook, roomboter, peper en zout. Vervolgens leg je het op de grill. Na 5 minuten haal je de zonnebloem steak van de grill en smeer je ‘m in met mayonaise. Maak af met Parmezaanse kaas, Sriracha saus en bosui voor extra wat extra pit.
Tip: bewaar de zaadjes van de zonnebloem. Deze kun je roosteren en zijn heerlijk door een salade. De zaadjes zijn ook lekker door granola of door een bakrecept zoals brood.


Zonnebloem Steak
Ingrediënten
- 1 grote zonnebloem
- 4 el roomboter
- peper
- zout
- 1 knoflookteen
- 1 blok parmezaanse kaas
- sriracha
- bosui
- mayonaise
Bereidingswijze:
- Pluk een zonnebloem en haal alle zwarte zaadjes eruit totdat de zonnebloem helemaal wit is.
- Smeer in met knoflook, roomboter, peper en zout en grill 5 minuten tot ‘ie klaar is.
- Smeer de gegrilde zonnebloem in met mayonaise. Maak af met Parmezaanse kaas, sriracha saus en bosui.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.