Rode kool bron van vitamines
Rode kool zit boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine K en kalium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezond lichaam en helpen onder andere om je immuunsysteem te versterken en je bloeddruk op peil te houden. Bovendien bevat rode kool veel antioxidanten, zoals anthocyanen, die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en het risico op bepaalde ziekten te verlagen. Het eten van rode kool kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid.
Rode kool met appel
Er zijn verschillende manieren om rode kool te bereiden. Zo kun je er bijvoorbeeld een lekkere salade van maken door de kool fijn te snijden en te mengen met wat dressing en eventueel andere groenten of fruit. Je kan er ook een Amerikaanse coleslaw van maken of zoals we al jaren gewend zijn, rode kool met appeltjes stoven volgens grootmoeders recept. Rode kool met appel is met name een bijgerecht, maar op een warme zomerdag kan je deze salade ook eten als hoofdgerecht, zeker met wat toast erbij.
Kortom, rode kool is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond! Dus waar wacht je nog op?

Zomerse rode kool met appel
Ingrediënten
- 750 gr rode kool
- 2 rode appels
- 75 gr julienne biet
- 75 gr julienne wortel
- 2 citroenen
- 4 el honing
- 2 el olijfolie
- 3-4 takjes rode druiven zonder pit, ca. 200 gram
- 2 takjes munt
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Haal de buitenste bladeren van de rode kool en snijd daarna dun mogelijke reepjes. Haal het klokhuis uit de appels en snijd ze in dunne plakjes.
- Meng de rode kool, appel, rode ui, julienne biet en wortel door elkaar.
- Pers de citroenen uit in een kommetje en meng er de honing en olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de dressing over de rode kool, hussel goed door elkaar en laat tenminste 20 minuten staan. Hierdoor wordt de kool wat zachter en trekt de smaak van de dressing er goed in.
- Haal de blaadjes van de takjes munt en hak ze in reepjes. Snijd de druiven in plakjes. Schep door de salade. Serveer eventueel met toast besmeert met zachte geitenkaas en een drizzle honing.
- Tip: Wil je de salade vegan maken? Vervang de honing dan door ahorn- of agavesiroop en serveer de salade eventueel met toast en plantaardige roomkaas.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
