Koekjes recepten

Oud Hollandse traditionele pepernoten

Samenvatting

  • Voorbereiden 2 uren
  • Bereiden 10 minuten
  • Thema Sinterklaas
  • Aantal personen 50 pepernoten

Ingredienten

200 gr bloem

1,5 tl bakpoeder

1 ei

100 gr honing

30 gr appelstroop

1 el koekkruiden

1,5 tl anijszaad (gemalen of heel)

snufje zout

Sharing is caring!

Hoe maak je pepernoten?

Hoe je heerlijke kruidnootjes zelf thuis maakt heb ik je al laten zien, maar ik wilde ook weten hoe je zelf makkelijk ouderwetse pepernoten kunt maken. Want ja, die grotere dat zijn de “echte” pepernoten. Ook al noemt iedereen kruidnootjes in de wandelgangen ook pepernoten.

Toch zijn de echte pepernoten wel totaal anders van smaak en structuur dan een kruidnootje. Je kunt ze nog het beste vergelijken met taai taai vind ik zelf, maar dan net even anders. Een lekkere smaak van anijs gecombineerd met een wat chewy textuur.

Hoe je zelf oud Hollandse pepernoten maakt laat ik je hieronder zien!

oud hollandse pepernoten

Oud Hollandse pepernoten

Aantal personen: 50 pepernoten
Voorbereidingstijd: 2 uren
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 2 uren 10 minuten

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 100 gr honing
  • 30 gr appelstroop
  • 1 el koekkruiden
  • 1,5 tl anijszaad (gemalen of heel)
  • snufje zout

Instructies

  1. Meng bloem, bakpoeder, koekkruiden en anijszaad door elkaar. Voeg een snufje zout toe.
  2. Doe de honing, appelstroop en het ei bij elkaar in een andere kom en meng dit goed door.
  3. Voeg de twee bij elkaar en maak hier een deeg van.
  4. Rol het in een bal, bekleed met plastic en leg het voor minimaal 2 uur in de koeling.
  5. Verwarm de oven voor op 180˚C
  6. Haal het daarna eruit en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
  7. Snij hier vierkantjes of rechthoekjes van en verdeel die over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  8. Bak ze in de oven tot goudbruin en gaar in 10-13 minuten
  9. Haal uit de oven en geniet ervan!

Notes

De pepernoten blijven niet heel lang goed dus eet ze gewoon dezelfde dag op. Ze worden wat sneller oud dan bijvoorbeeld kruidnootjes

Nog meer lekkers