Hoe maak je zelf appelstrudel

Appelstrudel of eigenlijk apfelstrudel is een gerecht dat we voornamelijk associeren met Duitsland. En dat is niet gek, want ik kan me niet veel tentjes in Duitsland herinneren waar appelstrudel niet op de kaart stond.

Maar wist je dat dit heerlijke Duitse gebak eigenlijk is afgeleid van de baklava? Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik het wel echt twee heel verschillende baksels vind, maar ik zie ook wel enige gelijkenis.Het deeg van appelstrudel

En dan met name in het deeg van de appelstrudel. De strudel wordt namelijk gemaakt van dun elastisch deeg wat je een beetje kan vergelijk met fillodeeg wat ik in het baklava recept gebruikt.

Dat is dan ook meteen mijn cheatversie, want wil je het deeg niet zelf maken? Dan kun je ook fillodeeg gebruiken. Dat werkt natuurlijk vele malen sneller.

In dat geval hoef je dus alleen de vulling te maken voor de appelstrudel en kun je meteen aan de slag met het rollen.

Appelstrudel 2

De vulling van appelstrudel…

De vulling is waar de magie echt gebeurt: zoete appels (het liefst een mix voor de perfecte balans tussen zuur en zoet), sappige rozijnen die je kunt weken in rum voor extra smaak, een vleugje kaneel en soms een snufje citroenrasp voor frisheid. Wat dit dessert zo onweerstaanbaar maakt, is de combinatie van warme kruiden en de knapperige buitenkant. Serveer het warm, rechtstreeks uit de oven, met een flinke dot slagroom of een bolletje vanille-ijs, en je hebt een dessert dat iedereen aan tafel doet glimlachen.

Pure gezelligheid!

Wat ik zo leuk vind aan Appelstrudel is dat het meer is dan alleen een recept. Het is een ritueel, een traditie die generaties verbindt. Het maken van een strudel brengt altijd een beetje magie in de keuken. En dan die geur die door je huis zweeft, pure gezelligheid.

Dus, of je nu je innerlijke banketbakker wilt laten stralen of gewoon zin hebt in een ouderwetse traktatie: Appelstrudel is altijd een goed idee. En hé, vergeet niet om je eerste poging te vieren met een flinke hap en een goed glas wijn. Dat is hoe de Oostenrijkers het doen!

zelf appelstrudel maken

Hoe maak je zelf appelstrudel

4.52 van 41 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 portie(s)

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 80 ml lauwwarm water
  • 2 el griesmeel
  • Snufje zout
  • Vulling
  • 40 gram rozijnen
  • 1 kg appels geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes van 1 cm
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 8 gram/1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 citroen
  • 50 gram boter
  • 30 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Week de rozijnen in warm water. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kneed de boter, bloem en zout door elkaar tot een kruimelig deeg. Voeg het water in 3 delen toe en kneed goed door tot een soepel deeg (10 minuten). Maak een bal van het deeg, dek af met een theedoek en laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Meng de appelstukjes met suiker, vanillesuiker, kaneel, kruidnagel, citroenzest en – sap.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van ongeveer 20×30 cm. Leg op een groot stuk bakpapier en rol voorzichtig verder uit tot 50 x 70 cm. Het deeg is dan flinterdun.
  • Smelt de 50 gram boter en bestrijk het deeg met tweederde ervan. Strooi het griesmeel over de onderste helft van het deeg en leg daar de appelvulling op. Rol het deeg van onderaf voorzichtig op. Bestrijk met de rest van de boter en strooi amandelschaafsel er overheen.
  • Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 45 tot 55 minuten of tot goudbruin en gaar.
  • Serveer warm, met slagroom of vanillesaus.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.