Zoete recepten

Dit recept valt onder

Frambozen shortbread met jam

Samenvatting

 • Voorbereiden 15 minuten
 • Bereiden 40 minuten
 • Thema Zoete trek
 • Aantal personen 16 stukken

Ingredienten

SHORTBREAD

200 gr gezouten boter, op kamertemperatuur

100 gr lichtbruine suiker

1,5 tl vanille extract

300 gr bloem

¼ tl fijn zeezout

afmaken met

500 gr frambozenjam

1 grote eiwit

1/4 tl witte azijn (of citroen)

75 gr suiker

110 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur

1 tl vanille extract

Gevriesdroogde frambozen

Sharing is caring!

Frambozen shortbread

Shortbread is eigenlijk een soort zandkoekje maar veel steviger dan je van ons Nederlandse zandkoekje gewend bent. In Engeland wordt het traditioneel gemaakt van 1 deel suiker, twee delen boter en 3 delen bloem. Dat maakt het een redelijk makkelijk te onthouden recept.

Ook hier heb ik die verhouding aangehouden. Ik heb gebruik gemaakt van gezouten boter en lichtbruine basterdsuiker. Dat geeft net iets meer smaak dan gewone suiker, maar heb je niet anders in huis dan kun je deze frambozen shortbread zeker ook maken met gewone suiker.

Niet zo ingewikkeld

Laat je niet in de war brengen door het aantal stappen voor de frambozen shortbread. Het is echt niet heel ingewikkeld en als het eenmaal af is… dan heb je wel een echte smaakbom te pakken. Het is wel ontzettend machtig dus snij er kleine stukjes van.

Frambozen shortbread

Maken van de frosting

Voor het maken van de frosting klop je eerst het eiwit stijf. Let er goed op dat je hiervoor een brandschone kom gebruikt zonder vetresten. Twijfel je? Haal er dan even een citroen doorheen. Dat ontvet als de bovenste beste.

Na het kloppen van de eiwitten klop je de boter erdoor. Zorg ook hier dat de boter goed zacht is. Anders krijg je een frambozen shortbread met stukjes boter en dat is niet wat je wilt!

Het shortbread zelf heb je bedekt met de frambozenjam en in de vriezer gezet om goed koud te worden en een beetje op te stijven. Dat maakt het straks makkelijker om de frosting eroverheen te verdelen.

Gevriesdroogde frambozen

Tot voor kort kon je in bijna elke Albert Heijn potjes met gevriesdroogde frambozen vinden. Het schijnt inmiddels in sommige winkels nog wel te krijgen te zijn en in andere winkels niet. Verse frambozen kun je in theorie ook gebruiken voor de frambozen shortbread maar dat geeft wel echt een andere smaak én blijft minder lang goed.

Fan van gebak met frambozen? Probeer dan ook eens de New York cheesecake

Frambozen shortbread

Frambozen shortbread met jam

Aantal personen: 16 stukken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten

Ingrediënten

SHORTBREAD

 • 200 gr gezouten boter, op kamertemperatuur
 • 100 gr lichtbruine suiker
 • 1,5 tl vanille extract
 • 300 gr bloem
 • ¼ tl fijn zeezout

afmaken met

 • 500 gr frambozenjam
 • 1 grote eiwit
 • 1/4 tl witte azijn (of citroen)
 • 75 gr suiker
 • 110 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille extract
 • Gevriesdroogde frambozen

Instructies

  Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een 20 x 25 bakvorm in met boter en doe dan bakpapier in de vorm. Laat 5 cm aan beide kanten overhangen. Dit gebruik je straks om je shortbread uit de vorm te tillen.
  In de kom van de kitchen aid met het paddle attachment klop je de boter en de bruine suiker tot het licht en romig is, ongeveer 5 minuten. Voeg de vanille toe en meng het om te combineren.
  Voeg de bloem en het zout toe, en meng op lage snelheid tot het gemengd is. Schraap de zijkanten schoon indien nodig. Doe het deeg over in de bakvorm en druk het aan met vochtige handen tot een gelijkmatige laag. Bak de shortbread korst tot het goudbruin is aan de randjes en stevig aanvoelt, ongeveer 20-24 minuten. Laat volledig afkoelen.
  Schep de jam in het midden van het shortbread en spreid het dun gelijkmatig uit tot een hele dunne laag. Laat de buitenste centimeter vrij. Zet in de vriezer terwijl je de frosting maakt..

  Maak de frosting
  Maak de frosting door te beginnen met het stijf kloppen van het eiwit. Hiervoor neem je een brandschone kom en voeg hier het eiwit aan toe. Begin met kloppen en voeg gaande weg de suiker en de azijn toe tot het stijve pieken vormt.
  Voeg de zachte boter per eetlepel tegelijk toe en klop tot het goed gecombineerd is. Voeg de vanille toe en mix nog een keer.
  Haal het shortbread uit de vriezer en verspreid de frosting gelijkmatig over de oppervlakte met een spatel. Sprinkle met freeze dried raspberries als je die gebruikt en zet dan voor 10 minuten in de koelkast om makkelijker te kunnen snijden.
  Gebruik het bakpapier om je shortbread uit de vorm te halen en snij dan in 16 grote stukken of 32 mini stukken. Maak het mes tijdens het snijden schoon.

Nog meer lekkers