Taart recepten

Dit recept valt onder

Brievenbus appeltaart om zelf te maken!

Samenvatting

 • Voorbereiden 40 minuten
 • Bereiden 45 minuten
 • Aantal personen 8

Ingredienten

90 gr roomboter, koud!

1 ei

150 gr bloem

100 gr suiker

zout

1 el paneermeel

1 tl koekkruiden

50 gr rozijnen

3 zurige appels, zoals goudrenet

1/2 el koud water

1 dooier, om te bestrijken

Sharing is caring!

Van de week zag ik het langskomen op Hart van Nederland. De Gorinchemse bakker Mathilde Verbeek van bakkerij Margriet, bedacht een appeltaart die door de brievenbus kan. Ideaal gezien de omstandigheden op dit moment, zodat je toch een lekkere traktatie naar je opa, oma of moeder kunt sturen.

Vervolgens kwam de brievenbus appeltaart ook langs op het instagram account van Waargenoegen en wist ik het zeker: dit wilde ik ook eens uitproberen!

De brievenbus appeltaart

De essentie van de brievenbus appeltaart – je raadt het al – is dat het door de brievenbus moet kunnen. Dus het eerste dat je daarvoor nodig hebt is een onbreekbare vorm. Normaal niet zo heel makkelijk om te vinden maar aangezien we nu ook nog eens in het barbecue seizoen zitten vond ik deze grilbakjes bij de Appie. Zie foto hieronder.

Vervolgens bakte ik een appeltaart naar beproefd recept (zie hieronder) en voila; je eigen homemade brievenbus appeltaart!

Wel even een kleine kanttekening: ik heb de appeltaart niet echt via de post verstuurd dus durf niet meteen te garanderen dat het helemaal heel aankomt. Een aantal voorzorgsmaatregelen kunnen er wel voor zorgen.

Heerlijke brievenbus appeltaart

Verpakking

Zorg er ten eerste voor dat de appeltaart volledig is afgekoeld. Wil je hem bijvoorbeeld morgen versturen? Zorg dan dat je hem de dag ervoor al gebakken hebt. Pak hem stevig in met aluminiumfolie en doe dit vervolgens in een plastic zak die je kunt afsluiten voor je de appeltaart in een envelop of speciaal doosje doet. Op die manier moet het goed komen als ik het filmpje van de bakkerij in Gorinchem kan geloven.

Ik vind het in ieder geval een briljant idee en mocht je hem gemaakt hebben en verstuurd? Laat het me weten via facebook of instagram! Succes!

De kosten voor het versturen van een appeltaart via de post zijn ongeveer € 4,= voor een brievenbuspakje.

Recept voor de appeltaart

Het maken van de brievenbus appeltaart is vervolgens redelijk eenvoudig en werkt precies hetzelfde als welke andere appeltaart dan ook. Ik gebruikte onderstaand recept. Let op: dit recept is gemaakt voor het formaat van de bakjes. Wil je de appeltaart bakken in een gewone springvorm? Verdubbel dan de hoeveelheden! Dit recept van mijn appeltaart kun je er ook voor gebruiken.

Brievenbus appeltaart afgebakken

Brievenbus appeltaart

Aantal personen: 8
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten

Ingrediënten

 • 90 gr roomboter, koud!
 • 1 ei
 • 150 gr bloem
 • 100 gr suiker
 • zout
 • 1 el paneermeel
 • 1 tl koekkruiden
 • 50 gr rozijnen
 • 3 zurige appels, zoals goudrenet
 • 1/2 el koud water
 • 1 dooier, om te bestrijken

Instructies

 1. Begin met het maken van het deeg. Hiervoor doe je de koude boter in blokjes met het ei, de bloem, een klein snufje zout en de helft van de suiker in een keukenmachine. Dit draai je door te pulsen tot een kruimelig deeg. Test even met je vingers of het bij elkaar blijft plakken en voeg indien nodig een 1/2 eetlepel ijskoud water toe. Draai nog even. Hou het draaien zo kort mogelijk. Je wilt niet dat het deeg warm wordt.
 2. Neem een stuk plastic folie en stort hierop je deeg uit. Vorm het in een bal en druk deze plat. Doe het folie eromheen en leg voor minimaal een half uur in de koelkast.
 3. Verwarm nu de oven voor op 170˚C.
 4. Schil de appels en snij deze in kleine blokjes. Meng dit met de andere helft van de suiker (50 gr dus), de koekkruiden en de rozijnen.
 5. Haal het deeg uit de koelkast en rol dit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap uit. Neem je wegwerpvorm en smeer deze goed in met boter. Bekleed nu met het deeg en zorg dat je genoeg deeg overhoudt om de bovenkant te doen.
 6. Is het deeg wat te kruimelig om echt een lap te maken druk het er dan eenvoudigweg in. Dat werkt ook prima.
 7. Bestrooi de bodem van de appeltaart met het paneermeel en stort nu de vulling erin. Verdeel het even goed en rol het resterende deeg uit om repen van te maken. Deze leg je diagonaal over de vorm heen en bekleed hier ook de randen mee voor de stevigheid. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopte eidooier
 8. Zet nu in de voorverwarmde oven en bak goudbruin en gaar in 45 minuten.

Nog meer lekkers