Galette
Een galette is een Franse taart waarbij de buitenste deegrand naar binnen is geplooid. In dit recept maak ik het deeg gemakkelijk zelf. Je hebt hiervoor maar vier ingrediënten nodig, namelijk: boter, bloem, water en ei. Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Sla stap 1 dan over, en koop een rol kant-en-klaar hartig taartdeeg.
Ook een hartige variant maken? Zie hier het recept voor de galette met zoete aardappel en spinazie.
Het perfecte duo voor deze zoete galette
Wie is er nou geen fan van appeltaart? In mijn ogen is appel en kaneel echt een gouden duo. Of het nou gaat om een taart, cake, crumble of welk gerecht dan ook. De combinatie is verrukkelijk.
Voor dit recept natuurlijk lekkere appels nodig. Ik gebruik graag zoetige handappels, maar het ligt er ook maar een beetje aan welke appels in de boomgaard rijp zijn. Of welke knappe exemplaren je groenteboer of supermarkt heeft liggen! Je kunt ook een
mix van verschillende appelsoorten gebruiken.
Snelle appel galette
Van dit recept kun je ook een snelle en superschattige variant maken. Zo maakte ik de appel galette in de vorm van een appel. Aangezien het een snelle variant is, wordt deze alleen gemaakt met de bruine suiker en appel (die je niet eens hoeft te schillen). Maak het deeg zoals hieronder beschreven staat, maar vorm deze dan zoals een appel inclusief steeltje. Doe hier vervolgens de suiker en plakjes appel op en het appeltje is klaar om in de oven te gaan.
Wil jij zien hoe ik deze appel galette maak? Bekijk dan de onderstaande video:

Zoete galette met appel en kaneelsuiker
Ingrediënten
Voor de basis:
- 200 g bloem
- 150 g koude boter
- 1 grote eidooier
- 50 ml ijskoud water
- 5 g kaneel
Voor het amandelspijs:
- 75 g amandelmeel
- 75 g fijne kristalsuiker
- 15 g ei
Voor de afwerking:
- 3 grote appels
- 50 g rietsuiker
- Kaneel
- 20 ml melk
- ½ ei
Bereidingswijze:
Voor het deeg:
- Doe de bloem in een kom en snijd met een mes de koude boter er door.
- Wrijf met je vingers er doorheen totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg.
- Kneed er snel een bal van en wikkel deze goed in plastic folie.
- Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Voor het amandelspijs:
- Doe het amandelmeel en de suiker in een kom en meng dit door elkaar. Als dit gemengd is, voeg je het ei toe. Blijf roeren en mengen tot je een kneedbaar geheel hebt. Voeg een klein beetje extra ei toe als het te droog blijft. Kneed het amandelspijs tot een blok en zet weg tot gebruik.
Afwerking:
- Kneed de kaneel door het deeg heen, pak in met plastic folie en laat het weer een half uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
- Schil de appels en verwijden het klokhuis. Snijd de appels in partjes en daarvan snij je mooie plakjes. Steek ook alvast een bloemetje of een klein rondje uit een plakje appel, ter decoratie en om het midden, waar de waaier van appels samen komt, te bedekken.
- Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde plak, van ongeveer 25 cm diameter.
- Verdeel de spijs over de bodem laat ongeveer 3 cm van de rand vrij. Leg op het spijs de appels mooi in 2 waaiers neer, met het bloemetje of cirkeltje die je uit de appel stak, in het midden. Let op: laat de rand ook hierbij vrij!
- Vouw de deegrand naar binnen. Klop het ei los met de melk en bestrijk met een kwastje de zijkanten van het deeg. Bestrooi de rand (en eventueel ook de appel) met rietsuiker. Strooi er nog wat kaneel overheen met een zeefje.
- Bak de galette 25 à 35 minuten op 200 graden (hetelucht).

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.