Galette met chocolade en banaan

1 uur 19 minuten

Bonjour, lieve kookliefhebbers en chocolade-aficionado’s! Vandaag heb ik een geweldig recept voor jullie: een galette met chocolade en banaan. Ofwel kleine hapjes geluk in een goudgeel jasje. 

Go go galette

Goed, we gaan dus een galette maken. Nu hoor ik je denken: “Wat is een galette?” Nou, het is een soort taart, maar dan zonder vorm. Het is eigenlijk een beetje als een wilde en vrijgevochten versie van een taart. Het wordt gemaakt van een eenvoudig deeg dat gevuld kan worden met allerlei ingrediënten, zoals fruit, groenten, kaas en zelfs vlees. Het deeg is meestal vrij dun en knapperig, en de vulling kan hartig of zoet

De geschiedenis van de galette gaat helemaal terug naar de Middeleeuwen, toen het werd gegeten als een soort brood. Het werd gemaakt van boekweitmeel en water, en werd gebakken op een hete steen. Later werd het deeg verrijkt met melk, eieren en suiker en werd het een dessert.

Tegenwoordig is de galette populair over de hele wereld. Maar als je echt wilt genieten van een authentieke galette, dan moet je naar Bretagne gaan, de regio in Frankrijk waar het oorspronkelijk vandaan komt. 

Galette met chocolade en banaan

Deze galette met chocolade en banaan – de perfecte combinatie van zoet en smeuïg. Ik weet dat sommigen van jullie misschien denken “maar wacht even, is chocolade niet al zoet genoeg?” Nou, laten we eerlijk zijn, er bestaat niet zoiets als “te zoet” als het op chocolade aankomt. En als je nog steeds twijfelt, kun je altijd wat extra bananen toevoegen voor een gezonde touch. (want ja, bananen zijn fruit en fruit is gezond toch?).

Als je niet van deze smaakcombinatie houdt – lijkt mij sterk -, kun je altijd andere ingrediënten gebruiken – zoals aardbeien, peer en gember, of kies voor een hartige variant met zoete aardappel en spinazie.

En vergeet niet, als je jezelf afvraagt hoeveel galettes je moet maken – het antwoord is altijd “genoeg voor jezelf en nóg een stuk voor later”. Want één ding is zeker, deze galette is verslavend lekker.

Galette met chocolade en banaan

Galette met chocolade en banaan

4.50 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 34 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 19 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 6 Personen

Benodigdheden

  • Keukenmachine of mixer
  • plasticfolie
  • Deegroller
  • Bakpapier

Ingrediënten
 

  • 225 g bloem
  • 75 g poedersuiker
  • 100 g roomboter
  • 5 el hazelnootpasta
  • 3-4 grote bananen
  • 1 ei
  • 2-3 tl suiker
  • 1 el ahornsiroop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch), 160 graden (hetelucht).
  • Snijd de roomboter in blokjes. Meng in een keukenmachine de bloem, poedersuiker en blokjes boter door elkaar. Voeg 45 milliliter koud water toe en meng tot het deeg bij elkaar komt. Haal uit de machine kneed het deeg tot een bal. Druk tot een platte schijf en omwikkel met plasticfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel van ongeveer 30-35 cm. Prik het deeg in met een vork en laat ongeveer 3-4 centimeter van de rand vrij.
  • Besmeer het midden van het deeg met een dikke laag hazelnootpasta (ca 4 millimeter). Snijd de banaan in plakjes en leg op de hazelnootpasta. Vouw de randen naar binnen, iets over de eerste laag bananenplakjes.
  • Bestrijk de rand met een losgeklopt ei en bestrooi met 2-3 theelepels suiker. Bestrijk de banaan met ahornsiroop. Bak ca 30-35 minuten in de oven. Laat iets afkoelen en snijd in stukken. Drizzle er eventueel nog wat extra hazelnootpasta over.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Galette met chocolade en banaan

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.