Zo bak je zoete aardappelfriet echt krokant

Categorieën: Kooktips

Zo bak je zoete aardappelfriet echt krokant

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken in de Hollandse keuken: de zoete aardappel. Ik maak er graag frietjes van uit de oven: in dit artikel vertel ik je hoe ik ze echt krokant krijg.

Allereerst een beetje achtergrondinformatie. Deze grote knolvormige wortel, ook wel bataat genoemd, komt oorspronkelijk uit Mexico en is stiekem helemaal geen familie van de gewone aardappel. Je ziet ze soms lichtgeel, maar vaak paarsrood-gekleurd, en ze bevatten flink wat zetmeel en suiker. Dat maakt ze ook zo lekker zoetig!

Je kunt ze koken, in blokjes door de curry doen, er een zalvige puree van maken of juist een goedvullende maaltijdsoep met een Zuid-Amerikaans tintje.

Maar het allerlekkerst vind ik ze als frietjes gebakken in de oven.

Zo maak je zoete aardappelfriet

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Was de zoete aardappels en droog ze goed af. Snijd in frieten en besprenkel ze met olie en wat zeezout. Schillen mag maar hoeft zeker niet; er zitten veel goede voedingstoffen in de schil én het maakt je frietjes lekker rustiek.

Met de soort olie kun je variëren: de één zweert bij olijfolie, de ander bij zonnebloemolie. Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op: het is belangrijk dat de friet goed verspreid over de bakplaat ligt; als ze te dicht tegen elkaar aan liggen, worden ze minder knapperig.

Rooster ze in ongeveer 25 minuten op 200 graden tot goudbruin. Hoe dikker je friet, hoe langer ze moeten, dus leer je oven goed kennen.

Twee extra trucs:

Door de frieten voor het bakken eerst 30 tot 45 minuten te laten weken in een bak met koud water (en vervolgens supergoed af te drogen), worden ze extra krokant. Zorg wel dat ze door en door droog de bakplaat op gaan!

Wil je écht een super-crispy laagje om de friet, hussel ze dan in een grote plastic zak met 1 eetlepel maïzena, voordat je ze over de bakplaat verdeelt en olie erover sprenkelt. Zorg dat elk frietje een dun laagje maïzena heeft.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.