Zo maak je een echt goede boodschappenlijst (die helpt besparen)

Categories: ArtikelenTags: ,

Je weet heus wel dat je niet zonder boodschappenlijstje de supermarkt in moet rennen. Maar hoe stel je nu een echte goede boodschappenlijst op? Die je ook nog helpt geld te besparen? Geld- en bespaar-expert Renée Lamboo legt uit hoe je dat doet.

Soms denk ik – onterecht – dat ik wel boodschappen kan doen zonder lijstje. Of nog erger: ik heb een hartstikke goede lijst gemaakt, maar op de keukentafel laten liggen. Eenmaal in de winkel moet ik het zonder doen. Gevolg: ik ben de helft vergeten en heb wel allerlei dingen meegenomen die ik helemaal niet nodig had. Zoals de vijfde pot augurken. Oeps.

Een goede boodschappenlijst voorkomt niet alleen dat je iets vergeet. Het helpt ook om weerstand te bieden aan alle verleidingen in de winkel. Als je een boodschappenlijst maakt waarvan je zeker weet dat alles wat je nodig hebt erop staat, hoef je in de winkel niet alle schappen langs. Dan loop je je lijstje af en ben je heel gericht op zoek naar die producten. Zo laat je je minder verleiden door aanbiedingen ter plekke.

Ik leg je in 7 stappen uit hoe je een goede en complete boodschappenlijst maakt.

Door Renée Lamboo – zij schrijft elke week op Miljuschka.nl over boodschappen en geld. Krijg je niet genoeg van die onderwerpen? Volg haar dan ook op Instagram.

boodschappenbudget renée lamboo

Renée Lamboo

Stap 1: Check je voorraad

In je voorraadkast, in je koelkast, in de vriezer. Je wilt precies weten wat je in huis hebt zodat je niks onnodig dubbel koopt. Schrijf wat je nog hebt op een kladpapiertje of noteer in je telefoon en hou dat lijstje erbij wanneer je je echt boodschappenlijst gaat maken.

Tip: ken je de app Google Keep al? Hierin kun je makkelijk lijstjes maken die je kunt afvinken. Je kunt je lijstje ook met een ander delen, bijvoorbeeld je partner en/of kinderen zodat zij er ook dingen op kunnen schrijven die leeg zijn of op. Als iedereen daarin opschrijft wat hij/zij nodig heeft, scheelt dat een hoop gedoe.

Stap 2: Maak een boodschappenlijst op looproute

Als je naar een winkel gaat waar je altijd komt, weet je waarschijnlijk wel langs welke afdeling je als eerste komt (meestal groente– en fruit) en wat daarna komt, bijvoorbeeld brood en dan zuivel. Maak een kopje per afdeling en ga daaronder straks de bijpassende producten noteren.

Stap 3: Bedenk wat je deze week wil eten

Niet om en nabij, maar precies. Om dat goed te kunnen doen, moet je een menuplanning maken. Wat eet je morgen voor ontbijt, lunch, diner? Je kunt heus wel wisselen per dag, bijvoorbeeld omdat je vandaag meer zin hebt in risotto en morgen in vis, maar zo zorg je er wel voor dat je alles voor een maaltijd in huis hebt en je dus niet onnodig vaak naar de winkel hoeft. Vergeet ook tussendoortjes, fruit en non-food producten niet op te schrijven.

Stap 4: Deel je boodschappenlijst goed in

Noteer de benodigdheden voor je maaltijden onder de juiste kopjes. Yoghurt en kaas onder zuivel. Bananen en taugé onder groente & fruit, en zo voort.

Stap 5: Wat heb je nog in huis?

Vergelijk het lijstje met wat je nog in huis had. Misschien kun je iets wegstrepen van je boodschappenlijst omdat je het al in de kast, koelkast of vriezer hebt staan of liggen.

Stap 6: Houd je aan de boodschappenlijst! Ja, echt

Je hoeft je in de winkel nu alleen nog maar aan je boodschappenlijstje te houden. Omdat koekjes en chocola daar ook gewoon op staan is dat helemaal niet zielig. Je komt niks tekort terwijl je je ook aan je lijstje houdt.

Stap 7: Met een happy gevoel naar buiten

Loop na het betalen naar buiten, wetende dat je alles wat je in je kar hebt liggen écht nodig hebt, je je niet hebt laten verleiden door onzinnige impulsaankopen en dus ook niet onnodig veel geld uit hebt gegeven. Lekker bezig, jij!

boodschappenlijst

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.