Een curry van zoete aardappel en kikkererwten
Deze heerlijke curry van zoete aardappel maak je voor 8 personen (of voor 2 personen en vries dan 3 x 2 porties in voor later gebruik) en kost slechts € 1,70 per persoon. De exacte prijs is natuurlijk ook afhankelijk van waar je je boodschappen doet.
Lees ook: Dit boodschappenbudget past bij jouw huishouden
Budget met smaak
Budgetkoken hoeft niet in te leveren op smaak, en deze curry is daar het bewijs van. Zoete aardappel en kikkererwten vormen de basis van een rijke, vullende maaltijd die bomvol vezels en voedingsstoffen zit. De natuurlijke zoetheid van de aardappel krijgt extra diepte door de warme specerijenmix. En dan die romige saus, gemaakt van bouillon en kokosmelk: simpel, maar oh zo goed. Kikkererwten zijn niet alleen goedkoop, maar ook een perfecte eiwitbron – ideaal om deze curry stevig en bevredigend te maken. Met een paar ingrediënten creëer je een gerecht dat smaakt alsof het uit een fancy restaurant komt, terwijl je portemonnee er nauwelijks iets van merkt.
Knapperige kikkererwten
Knapperige kikkererwten zijn de onbetwiste ster van elke curry-topping en geven je gerecht net dat beetje extra. Door ze te roosteren in de oven of airfryer met een mix van specerijen zoals paprikapoeder, knoflookpoeder en een snufje cayenne, krijgen ze een krokante bite en een hartige smaak die elke hap naar een hoger niveau tilt. Het mooiste? Ze zijn niet alleen superlekker, maar ook nog eens eiwitrijk en boordevol vezels. Dat maakt ze een voedzaam alternatief voor bijvoorbeeld croutons of noten. Strooi ze royaal over je curry, salade of zelfs soep, en je hebt een topping die zowel voedzaam als origineel is. Bovendien kun je eindeloos variëren met smaken, van pittig tot kruidig of zelfs zoet, afhankelijk van waar je zin in hebt. Bonus: ze zijn ook heerlijk als snack tussendoor!


Bereidingswijze voor de curry van zoete aardappel
Doe de olijfolie in de pan met de gember, ui en knoflook in de pan en bak zachtjes 8 minuten.
Doe de kurkuma, chili, zout en peper erbij en bak nog eens 5 min.
Bak de kikkererwten hierna nog eens 10 minuten mee.
Doe hierna de zoete aardappel, kokosmelk, kokende water en verkruimelde bouillonblokjes erbij. Laat de curry van zoete aardappel 30 minuten pruttelen. Zo kookt de zoete aardappel gaar en dikt de curry in.



Budget koken: curry van zoete aardappel en kikkererwten
Ingrediënten
- 4 el olijfolie
- 2 grote of 4 kleine uien schoongemaakt en fijn gesneden
- 5 cm gember fijngesneden
- 4 -6 tenen knoflook schoongemaakt en fijn gesneden
- 1 flinke eetlepel kurkuma
- 1 theelepel chillipoeder
- 2 zoete aardappelen in blokjes en schoongemaakt
- 3 blikken kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld blik van 400 gr
- 2 blikken kokosmelk goed geschud (blikken van 400 ml)
- 3 bouillonblokjes
- 800 ml kokend water
Krokante kikkererwten
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld 400 gr
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel olijfolie
- Zout en peper
Topping
- 1 limoen
- 8 eetlepels yoghurt
- bosje verse koriander
Bereidingswijze:
- Doe de olijfolie in de pan met de gember, ui en knoflook in de pan en bak zachtjes 8 minuten.
- Doe de kurkuma, chili, zout en peper erbij en bak nog eens 5 min.
- Bak de kikkererwten hierna nog een 10 minuten mee.
- Doe hierna de zoete aardappel, kokosmelk, kokende water en verkruimelde bouillonblokjes erbij. Laat 30 minuten pruttelen. Zo kookt de zoete aardappel gaar en dikt de curry in.
- Voor de krokante kikkererwten verwarm je de oven voor op 220 graden.
- Meng de kikkererwten met de olie, chilli, komijn en zout. Spreidt uit op een bakblik en schuif in de voorverwarmde oven.
- Rooster de kikkererwten voor 15 min of tot ze goudbruin zijn geworden.
- Serveer de curry met een dot yoghurt, blaadjes koriander, stukje limoen en de krokante kikkererwten.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.