Deze pannen moet je echt hebben

Categorieën: Kooktips

Deze pannen moet je hebben

Een kleine anti-aanbakpan om een omelet in te bakken, een grote kookpan voor een enorme hoeveelheid spaghetti, een gietijzeren braadpan voor stoofpotten die uren op het vuur staan te pruttelen… In dit artikel vertel ik je welke pannen écht niet in je keuken mogen ontbreken.

Grote kookpan

Hoe groter hoe beter: een kookpan om vrijwel alles in te koken. Aardappelen en groenten, maar uiteraard ook pasta, noedels en rijst. Hier maak je royale hoeveelheden soep in. Dit is de pan waar je een stoommandje op plaatst of een speciaal vergiet in zet, zodat je makkelijk ingrediënten kunt afgieten. Dit soort pannen zoals deze van Jamie Oliver zijn onmisbaar in elke keuken.

Welke pannen moet je echt hebben in de keuken

Klein steelpannetje

Een steelpan is ideaal om eieren in de keuken, saus in te bereiden, havermoutpap in te maken of kleinere hoeveelheden soep in op wat te warmen. Tip: kies een pannetje met een schenktuit, die komt vaker van pas dan je denkt!

Koekenpan met anti-aanbaklaag

Dikke kans dat je deze pan het vaakst zult gebruiken. Investeer dan ook in een stevig exemplaar met een wat dikkere bodem en een goede kwaliteit anti-aanbaklaag. Eventueel koop je ‘m in twee maten: 24 centimeter is prima voor gebakken eitjes, 32 cm is bijvoorbeeld handig voor meerdere biefstukken. 

Hapjespan

Een hapjespan is niet essentieel, maar wel erg handig om erbij te hebben. Een koekenpan maar met een veel hogere rand, en daarom top voor risotto, stoofvlees, shakshuka of roerbakgerechten. Probeer er eentje te vinden met een deksel erbij, zoals deze.

Wok

Een wok hoeft niet duur te zijn; de Aziatische toko heeft soms de beste staan voor niet al te veel geld. Kijk vooral naar het materiaal en de stevigheid. Een wok heeft meestal behoorlijk wat te verduren dus een goed exemplaar is fijn!

Grillpan

Ben je gezegend met een grillplaat of contactgrill, dan kun je deze achterwege laten. Maar toch is een losse grillpan met een stevige bodem heel fijn, voor gegrilde groenten, vis of vlees.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!