Vanillesaus
Vanillesaus is een zoete, romige saus met een vanillesmaak, die vaak wordt gebruikt als topping of begeleider van desserts. De saus heeft een gladde, rijke textuur en een heerlijke vanille-aroma. Het wordt meestal gemaakt van melk of room, suiker, eidooiers, en vanille. Vanillesaus wordt vaak geserveerd bij gerechten zoals puddingen, taarten, strudels, en fruit.
Zo maak je vanillesaus
Natuurlijk zijn er verschillende manieren om zelf vanillesaus te maken. En mijn recept deel ik hieronder. Maar de basis is de basis. Hoe je de saus dan maakt? Let me tell you:
- Melk of Room Basis: Begin met het verwarmen van melk of room in een pan, soms met een beetje suiker, totdat het warm is, maar niet kookt.
- Eidooiers: Klop in een aparte kom de eidooiers met suiker tot het mengsel licht en romig is.
- Tempereren: Giet langzaam de warme melk of room bij het eimengsel terwijl je constant roert om te voorkomen dat de eieren stollen.
- Koken: Doe het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur terwijl je voortdurend roert, totdat de saus dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Zorg ervoor dat het niet kookt.
- Vanille: Als de saus is ingedikt, haal je de pan van het vuur en roer je er vanille-extract door of schraap de zaadjes van een vanillestokje erin voor een intensere smaak.
- Afkoelen: Laat de saus iets afkoelen voordat je hem serveert. Het kan zowel warm als koud worden geserveerd, afhankelijk van het dessert.

Vanillesaus
Ingrediënten
- 8 eieren
- 100 gr suiker
- 1 vanillepeul
- 250 ml slagroom
- 250 ml melk
Bereidingswijze:
- Splits 8 eieren in eidooiers en eiwitten (de eiwitten gebruik je niet voor dit recept, maar kan je natuurlijk gebruiken voor bijvoorbeeld meringue kransjes).
- Breng in een steelpannetje de slagroom, melk en 50 gram suiker aan de kook. Halveer de vanillepeul, schraap het merg eruit en roer door de room.
- Klop met een garde in een mengkom de eidooiers met 50 gram suiker tot een glad mengsel. Schenk een beetje van de hete melk erbij en klop goed door. Klop daarna de eidooiers door de saus en warm 5 minuten op laag vuur door tot het een vla is. Haal de pan van het vuur en laat af en toe roerend afkoelen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.