Zelf lemon curd maken

30 minuten

lemon curd miljuschka

Het is knalgeel, zoet en zuur en heerlijk op elk dessert of taart. Ik heb het over lemon curd. Hoe je het maakt? Dat laat ik je hier zien. 

Wat is lemon curd? 

Lemon curd is een zoete en zurige spread gemaakt van citroensap, -rasp, suiker, eieren en boter. Het heeft een gladde, romige textuur en wordt vaak gebruikt als vulling of topping voor desserts, gebak en taarten.

Hoe maak je lemon curd?

Lemon curd zelf maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig. Wat je wel nodig hebt, is een beetje geduld. Heb je daar geen tijd voor. Scoor dan een potje lemon curd in de supermarkt. Maar zoals elk ander recept, is de zelfgemaakte versie toch écht lekkerder. Hoe je zelf lemon curd maakt? Dat zie je in het recept hieronder. 

Curd in alle smaken

Lemon curd is verreweg de meest bekende curd. Maar je kan curd maken met een hoop verschillende soorten fruit. Denk bijvoorbeeld aan passievrucht, grapefruit, limoen, bloedsinaasappel. Hoe je dat doet? Simpel! Vervang de citroen gewoon door een andere vrucht. Het is wel het lekkerste als je een vrucht kies die van naturen zuur is. Anders is het suiker en zoet bovenop elkaar en verlies je juist waarom een curd zo lekker is. 

lemon curd zelf maken miljuschka

Recepten met lemon curd

Ik heb op mijn site talloze recepten met lemon curd staan. Mijn favoriet? Dat moet mijn lemon meringue cheesecake zijn! Maar ik ben ook dol op deze snelle toetjes met lemon curd. En wat dacht je van deze kleine taartjes?

lemon curd zelf maken miljuschka

Zelf lemon curd maken

No ratings yet
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Zoet

Ingrediënten
 

  • 2 citroenen (rasp en sap 130 ml)
  • 200 gr suiker
  • 125 gr ongezouten roomboter
  • 4 eidooiers

Instructies
 

  • Rasp de citroenen en pers ze daarna uit. Let op: geen velletjes en pitjes in het sap.
  • Doe citroenrasp en sap en suiker in een hittebestendige kom, mix door elkaar en voeg de eidooiers toe. Verhit de kom au bain-marie.
  • Roer rustig tot er een gladde massa ontstaat.
  • Is het een gladde massa? Voeg dan de boter toe.
  • Roer het mengsel met een garde en blijf roeren tot alle boter gesmolten is.
  • De curd wordt steeds dikker. Is het lekker dik? Dan is het goed. Meestal duurt dit zo'n 20 minuten.
  • Laat de lemon curd afkoelen en wanneer de curd helemaal afgekoeld is, is die goed en kun je het gebruiken op taarten, toetjes en meer.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.