Zelf rode currypasta maken

Een currypasta (of boemboe) zelf maken is kinderlijk eenvoudig en je weet in ieder geval zeker wat er allemaal in je curry gaat. Bovendien kun je het aanpassen naar je eigen smaak.

De hoeveelheden qua ingrediƫnten voor deze rode currypasta is niet overdreven groot. Dat is handig, want je kunt het de verhoudingen zo eerst zelf even uitproberen. Maar heb je eenmaal de smaak te pakken, dan maak je deze boemboe in een wat grotere hoeveelheid en vries je desgewenst in porties in.

Zo bewaar je currypasta

Tip: currypasta kun je eenvoudig verdelen in een ijsblokjesvorm, zodat je altijd een afgepaste hoeveelheid tot je beschikking hebt. Als de blokjes bevroren zijn, kun je ze uit de vorm halen en overdoen in een plastic druk- en sluitzakje die geschikt is voor de diepvries.

Tips voor een goede currypasta

Zelf rode currypasta is niet ingewikkeld, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Het belangrijkste is het roosteren van de specerijen – voor je deze verwerkt in de vijzel. Dat zorgt ervoor dat de smaak extra vrijkomt Ć©n een geurig geheel. Sla die stap niet over, maar let op je vuur: laat de specerijen ook zeker niet aanbranden.

Vervolgens doe je de rest van de ingrediƫnten erbij. Dit kun je natuurlijk in een (grote) vijzel doen, maar makkelijker is het om hier een kleiner bakje van de staafmixer voor te gebruiken, of een kleine keukenmachine.

rode curry maken

De rode currypasta blijft ongeveer 10 dagen goed in de koelkast. Behalve dat je het gebruikt in curry’s, kun je er natuurlijk ook een lepeltje van door een saus doen. Of door je mayonaise, voor een verrassend effect!

rode curry paste
Totale tijd10 minuten

Zelf rode currypasta maken

Dit recept maakt ongeveer 100 gr currypasta
4.25 van 193 stemmen
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • vijzel
  • Keukenmachine

Ingrediƫnten

1 portie
  • ½ tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 3 rode chilipepers
  • 1 stuks citroengras
  • 30 gr gember
  • 30 gr laos
  • 6 knoflooktenen
  • 2 sjalotten
  • 1 tl trassie
  • 1 tl kristalsuiker
  • 2 tl zout
  • 1 limoen
  • Evt 30 ml zonnebloemolie

Bereidingswijze: 

  • Begin met het roosteren van het korianderzaad, komijnzaad en de zwarte peperkorrels in een droge koekenpan tot ze gaan geuren en de kleur iets donkerder wordt. Let op dat het niet verbrand!Ā 
  • Doe de specerijen in een vijzel maal fijn.Ā 
  • Verwijder eventueel de zaadlijsten van de pepers voor een mildere currypasta. Verwijder de buitenste laag van de citroengras, snijd de onder en bovenkant eraf en snijd grof. Schil de gember en de laos en snijd grof. Snijd de knoflook grof. Snijd de sjalotten grof.Ā Ā 
  • Doe de pepers met de citroengras, gember, laos, knoflook, sjalot, trassie, suiker en zout in een keukenmachine en maal tot een pasta. Voeg eventueel een el olie toe als het niet lekker maalt.Ā Ā 
  • Schep de pasta uit de keukenmachine. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil boven de pasta en pers de helft van de limoen erboven uit.Ā Ā 
  • Bewaar de currypasta in een afgesloten bakje in de koelkast. Dan blijft ie 1 week goed. Of bewaar in de vriezer, in ijsblokjesvormpjes bijvoorbeeld. Dan heb je altijd een portie bij de hand.Ā Ā 
  • TIP: Voor een vegetarische currypasta laat je de trassie gewoon weg.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.25 from 193 votes (192 ratings without comment)