Zelf rode currypasta maken

Zelf rode currypasta maken

Er zijn een aantal basisrecepten die niet mogen ontbreken in de keuken. Een daarvan is het maken van een goede mayonaise, maar denk ook aan het maken van condimenten en basissauzen als hummus, tzatziki of – zoals vandaag – een rode currypasta. Een currypasta (of boemboe) zelf maken is kinderlijk eenvoudig en je weet in ieder geval zeker wat er allemaal in je curry gaat. Bovendien kun je het aanpassen naar je eigen smaak.

rode curry maken

De hoeveelheden qua ingrediënten voor deze rode currypasta is niet overdreven groot. Dat is handig, want je kunt het de verhoudingen zo eerst zelf even uitproberen. Maar heb je eenmaal de smaak te pakken, dan maak je deze boemboe in een wat grotere hoeveelheid en vries je desgewenst in porties in.

Tip: currypasta kun je eenvoudig verdelen in een ijsblokjesvorm, zodat je altijd een afgepaste hoeveelheid tot je beschikking hebt. Als de blokjes bevroren zijn, kun je ze uit de vorm halen en overdoen in een plastic druk- en sluitzakje die geschikt is voor de diepvries.

Tips voor een goede currypasta

Zelf rode currypasta is niet ingewikkeld, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Het belangrijkste is het roosteren van de specerijen – voor je deze verwerkt in de vijzel. Dat zorgt ervoor dat de smaak extra vrijkomt én een geurig geheel. Sla die stap niet over, maar let op je vuur: laat de specerijen ook zeker niet aanbranden.

Vervolgens doe je de rest van de ingrediënten erbij. Dit kun je natuurlijk in een (grote) vijzel doen, maar makkelijker is het om hier een kleiner bakje van de staafmixer voor te gebruiken, of een kleine keukenmachine.

De rode currypasta blijft ongeveer 10 dagen goed in de koelkast. Behalve dat je het gebruikt in curry’s, kun je er natuurlijk ook een lepeltje van door een saus doen. Of door je mayonaise, voor een verrassend effect!

rode curry paste

Zelf rode currypasta maken

Dit recept maakt ongeveer 100 gr currypasta
4.25 van 190 stemmen
Gang Basisrecept
Keuken Aziatische
Porties 1 portie

Ingrediënten
 

  • ½ tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 1 rode paprika zaadlijsten en zaden verwijderd
  • 3 rode chilipepers zaadlijsten verwijderd.
  • 1 stuks citroengras boven en onderkant verwijderd. In stukken gesneden
  • 5 cm stuk verse gember
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl zeezout
  • 1 tl kurkuma
  • 45 ml citroensap
  • 1 limoen rasp en sap
  • 4 stuks bosui gehakt
  • 30-50 ml olie
  • 1 tl suiker

Instructies
 

  • Begin met het roosteren van het korianderzaad, komijnzaad en de zwarte peperkorrels in een droge koekenpan tot ze gaan geuren en de kleur iets donkerder wordt. Let op dat het niet verbrand!
  • Doe de specerijen in een vijzel en kneus ze. Het hoeft niet helemaal fijngemalen te worden.
  • Voeg de specerijen, de paprika, rode pepers, citroengras, gember, knoflook, kurkuma, zeezout, citroensap, limoensap en rasp, bosui, olie en suiker toe.
  • Mix dit tot het een pasta vormt, schraap langs de kanten indien nodig. Sommige ingredienten zoals het citroengras zijn wat lastiger te malen maar geef het wat tijd en het komt goed.
  • Bewaar de currypasta in de koelkast tot 10 dagen.
  • Ideaal voor curry's, soep, sauzen, saladedressings en meer.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.