Zelf friet maken: dat doe je zo!

Wil je zelf friet maken? Het is zo ontzettend leuk én makkelijk om te doen. Ik doe het wekelijks. Ik laat je twee manieren zien. Voor de eerste heb je een frituurpan nodig en voor de tweede een airfryer. Enjoy!

De ideale aardappel

Om te beginnen: kies aardappels die geschikt zijn voor het maken van friet, bijvoorbeeld Bintjes, Agria, Désirée, Première of Santé aardappelen. Tegenwoordig hebben veel supermarkten ook ‘frietaardappelen’ om zelf patat mee te maken, deze kan ik zeker aanraden. 

De lekkerste zelfgemaakte frietjes

Voor het maken van de friet gebruik ik een frietjessnijder, want dat is wel zo makkelijk. Zelfgemaakte frietjes worden het allerlekkerst als je ze frituurt in een frituurpan. Bak ze eerst even voor op 160 graden Celsius. Leg ze daarna voor ongeveer 20 minuten op een bakplaat om af te koelen. Verhoog de temperatuur van je frituurpan naar 180 graden Celsius en bak opnieuw voor 2 à 3 minuten. Ik bak zelfgemaakte frietjes niet voor niets twee keer. Het zorgt namelijk voor een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Dat wil je!

Frietjes uit de airfryer

Ben je op de gezonde tour, maar heb je toch zin in een lekker frietje? Geen probleem! Vervang de frituurpan gewoon door een airfryer. Het duurt iets langer, maar het proces blijft in principe hetzelfde. Besprenkel de rauwe frietjes met wat olijfolie en bak ze af op 160 graden Celsius voor ongeveer 10 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen op de bakplaat. Verhoog de temperatuur van de airfryer naar 180 graden Celsius en bak ze voor nog 20 minuten af. 

Tada! Er staat een bord met heerlijke frietjes op je te wachten. Ik serveer ze graag met een flinke klodder mayonaise, maar gebruik vooral een saus die je zelf lekker vindt. Deze zelfgemaakte frietjes uit de airfryer zijn trouwens ook heerlijk als basis voor deze homemade kapsalon. Dat is pas gezond genieten. 

Zelf friet maken

Zelf friet maken
Totale tijd35 minuten

Zelf friet maken

3.94 van 86 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 2 kilo aardappels die geschikt zijn voor het maken van friet
  • 1 liter olie om te frituren of alternatief met de Airfryer
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Schil de aardappels en haal eventuele oogjes eraf. Haal de aardappels door de frietjessnijder.
  • Verwarm de olie in een frituurpan tot 160˚C. Bak eerst de frietjes voor 5 minuten voor. Zorg dat je niet teveel frietjes tegelijk erin doet – bak ze, als je een grote hoeveelheid maakt, eventueel in gedeeltes af.
  • Haal uit het vet en spreid de friet uit op een bakplaat zodat ze kunnen afkoelen. Verhoog de temperatuur van de frituurpan nu tot 180˚C.
  • Bak de frietjes nu - ook weer in gedeeltes - af in 2-3 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Wil je de frietjes bakken in een Airfryer? Sprenkel dan een theelepel olie over de rauwe friet en schud ze goed om. Bak ze 10 minuten voor op 160˚C in de Airfryer, laat afkoelen op een bakplaat en bak daarna nog 20 minuten op 180˚C af in de Airfryer.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.