Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels

1 uur 45 minuten

Ik ben dol op pretzels, de zoute broodkrakelingen die je vaak in New York langs de weg bij eetkraampjes ziet. Vandaag gaan wij zelf aan de slag met deze zachte pretzels!

Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels

Wie aan pretzels denkt, denkt natuurlijk al snel aan het Oktoberfest. Maar ook die Amerikanen maken verrukkelijke dingen, zoals deze zachte New York pretzels. 

De pretzels lijken qua structuur en ingrediënten erg op bagels. Ze worden gemaakt van brooddeeg – bestaande uit meel, gist en melk. Je kunt het deeg het beste maken in een keukenmachine met deeghaken. Het is namelijk best veel en zwaar werk.

Het deeg wordt vervolgens opgerold en in de bretzelknoop gelegd. Ja, de vorm van dit broodje heeft zelf zijn eigen naam gekregen! Vervolgens wordt -ie in een bak met water en baking soda gelegd. Hierdoor ontstaat er, net als bij bagels, een droog korstje. De pretzel wordt nog even bestreken met ei en vervolgens in de oven goudbruin gebakken. Het resultaat: een knapperige, zoute korst en een zoetige, zachte binnenkant. De perfecte zachte pretzel! Je kunt ‘m bestrooien met grof zout, of helemaal losgaan met andere toppingen. 

Meer weten over pretzels of even wat inspiratie opdoen? Lees hier alles over pretzels: de zoute broodkrakeling.

Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels

Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels

Zachte pretzels

No ratings yet
Bereidingstijd 45 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Bijgerecht, Snack
Porties 12 stuks

Benodigdheden

  • Keukenmachine met deeghaak

Ingrediënten
 

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 1 tl bruine suiker
  • 3 el boter gesmolten
  • Grof zeezout voor eroverheen
  • 120 gram baking soda

Instructies
 

  • Los de gist op in het lauwwarme water en laat 10 minuten staan.
  • Meng bloem, zout, suiker en 1 el boter in een kom en voeg het gistwater toe. Meng met de hand of de deeghaak van de machine tot een zacht en elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg, dek af met een theedoek en laat ongeveer een uur rijzen, tot in volume verdubbeld.
  • Breng een 1 liter water aan de kook met het baking soda er in. Verwarm de oven op 200°C en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Verdeel het deeg in 12 stukken en rol elk stuk tot een lange sliert. Vouw de slierten tot een pretzel. Dompel de pretzels 20 tot 30 seconden in het warme water, schud het water er af en leg op de bakplaat. Besmeer met de overige boter en sprinkel het grove zout er overheen. Bak ongeveer 15 minuten.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.