Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels

Ik ben dol op pretzels, de zoute broodkrakelingen die je vaak in New York langs de weg bij eetkraampjes ziet. Vandaag gaan wij zelf aan de slag met deze zachte pretzels!

Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels

Wie aan pretzels denkt, denkt natuurlijk al snel aan het Oktoberfest. Maar ook die Amerikanen maken verrukkelijke dingen, zoals deze zachte New York pretzels. 

De pretzels lijken qua structuur en ingrediënten erg op bagels. Ze worden gemaakt van brooddeeg – bestaande uit meel, gist en melk. Je kunt het deeg het beste maken in een keukenmachine met deeghaken. Het is namelijk best veel en zwaar werk.

Het deeg wordt vervolgens opgerold en in de bretzelknoop gelegd. Ja, de vorm van dit broodje heeft zelf zijn eigen naam gekregen! Vervolgens wordt -ie in een bak met water en baking soda gelegd. Hierdoor ontstaat er, net als bij bagels, een droog korstje. De pretzel wordt nog even bestreken met ei en vervolgens in de oven goudbruin gebakken. Het resultaat: een knapperige, zoute korst en een zoetige, zachte binnenkant. De perfecte zachte pretzel! Je kunt ‘m bestrooien met grof zout, of helemaal losgaan met andere toppingen. 

Meer weten over pretzels of even wat inspiratie opdoen? Lees hier alles over pretzels: de zoute broodkrakeling.

Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels

Zachte pretzels: zo maak je New York pretzels
Totale tijd1 uur 45 minuten

Zachte pretzels

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 stuks
  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 350 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 1 tl bruine suiker
  • 3 el boter gesmolten
  • Grof zeezout voor eroverheen
  • 120 gram baking soda

Bereidingswijze: 

  • Los de gist op in het lauwwarme water en laat 10 minuten staan.
  • Meng bloem, zout, suiker en 1 el boter in een kom en voeg het gistwater toe. Meng met de hand of de deeghaak van de machine tot een zacht en elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg, dek af met een theedoek en laat ongeveer een uur rijzen, tot in volume verdubbeld.
  • Breng een 1 liter water aan de kook met het baking soda er in. Verwarm de oven op 200°C en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Verdeel het deeg in 12 stukken en rol elk stuk tot een lange sliert. Vouw de slierten tot een pretzel. Dompel de pretzels 20 tot 30 seconden in het warme water, schud het water er af en leg op de bakplaat. Besmeer met de overige boter en sprinkel het grove zout er overheen. Bak ongeveer 15 minuten.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.