Wat is tarte tatin precies?
Tarte tatin is vernoemd naar de gezusters Tatin, die deze taart per ongeluk zouden hebben uitgevonden in hun restaurant in het Franse Lamotte-Beuvron aan het eind van de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat één van de zussen de appels voor een traditionele appeltaart te lang liet karameliseren. Om de taart toch te redden, gooide ze er snel wat deeg overheen en bakte de taart af in de oven. Et voilà, de tarte tatin was geboren! In tegenstelling tot een gewone appeltaart, bak je de Tarte Tatin dus ondersteboven. Je begint met het karameliseren van de appels in boter en suiker in een taartvorm of speciale Tarte Tatin pan. Daarna bedek je de appels met een laagje bladerdeeg en gaat de taart de oven in. Na het bakken keer je de taart om op een bord, zodat de gekarameliseerde appels bovenop liggen te shinen als een gebakken appel met extra karamel, yum!
Tarte Tatin pan
Om een perfecte Tarte Tatin te maken, kun je het beste een speciale Tarte Tatin pan gebruiken. Bekend is de Tarte Tatin pan van De Buyer. Dit is een koperen pan met een platte bodem en rechte randen, speciaal ontworpen voor het maken van Tarte Tatin. De Tarte Tatin vorm van Le Creuset is hiermee te vergelijken. Het voordeel van koper is dat het de warmte snel en gelijkmatig geleidt, waardoor je appels mooi egaal karameliseren zonder aan te branden. De rechte randen zorgen ervoor dat je taart een strakke vorm krijgt. Daarnaast is de pan een plaatje om te zien én gaat hij bij goed onderhoud een leven lang mee. Een musthave voor de echte tarte tatin lovers dus!
Wortel tarte tatin
Nu heb ik het heel heel de tijd over appels, maar toch is dit een recept met wortels. De tarte tatin kan je met van alles maken, zo ook wortels. Wortels brengen een subtiele zoetheid en een interessante textuur die perfect samengaat met de karamel en het krokante deeg. Bovendien zitten ze boordevol vitamines en antioxidanten. Om deze hartige versie af te maken, gaat er ook nog een balsamico drizzle op. Dit is een geconcentreerde, stroperige versie van balsamicoazijn. Het wordt gemaakt door balsamicoazijn in te koken tot een dik, siroop-achtig goedje. Hierdoor wordt de smaak intenser en ontstaat er een heerlijke, zoete en licht zurige smaak.
Serveren maar
Snijd je tarte tatin in mooie punten en serveer hem warm met een big scoop vanille-ijs of een toef slagroom. Dit dessert is perfect om indruk te maken op je date of om gewoon lekker zelf van te genieten op de bank met je favoriete Netflix-serie. Sharing is caring, maar in dit geval is het meer dan oké om alles voor jezelf te houden! Ben je nu helemaal dol op de tarte tatin? Maak dan ook deze versie met tomaat of met rode ui, zoet met appel en peer.

Wortel tarte tatin met balsamico drizzle
Ingrediënten
- 4 takjes rozemarijn
- 6 takjes tijm
- 200 gr crème fraîche
- 1 theelepel venkelzaad
- 150 gr geitenkaas
- 350 gr bospeentjes verschillende kleuren
- 100 gr suiker
- 25 ml balsamicoazijn
- 1 rol bladerdeeg
- 1 ei
- balsamico crema stroop
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte.
- Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en ris de blaadjes tijm van de takjes. Doe ze samen met de crème fraîche, venkelzaad en geitenkaas in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om glad te pureren. Zet het mengsel apart tot gebruik. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak de bospeentjes schoon, halveer ze en kook ze in gezouten water tot ze beetgaar zijn, in ca 10 minuten, ze moeten buigbaar zijn. Giet af en zet opzij. (Zie tip)
- Verhit in een steelpannetje de suiker en balsamicoazijn en kook dit in tot er een dikkere stroop ontstaat. Schenk de balsamicosiroop in de bakvorm.
- Leg de gekookte wortels in de bakvorm zodat ze het gehele mengsel bedekken.
- Snijd het bladerdeeg in een cirkel van ca 30 centimeter en leg het bladerdeeg over de vulling en druk de randen langs de binnenkant van de bakvorm. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en prik er met een vork een paar gaatjes in.
- Bak de Tarte Tatin in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten, of tot het deeg goudbruin en knapperig is.
- Laat de Tarte Tatin even rusten (ca 5-7 minuten) en keer hem voorzichtig om op een serveerschaal.
- Drizzle er balsamico crema over voor extra smaak en geef de geitenkaascreme er bij.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.