Tarte tatin met rode ui recept

Tijd

Categorieën: Brunch, Hartige taart, Recept

Ken je van die kaas-uien-broden bij de bakker? Ik ben daar in elk geval dol op. Klein minpuntje alleen: ze zijn niet warm. Vandaar dat ik dit recept met je wil delen, een supermakkelijk uienbrood. Ook wel tarte tatin met rode ui genoemd. Heerlijk om bijvoorbeeld te eten met een groene salade als avondmaal. Tegelijkertijd is het ook een fijne crisisknaller voor de momenten dat het einde van de maand nog niet in zicht is maar het eind van je bankrekeningsaldo al wel. Uien en bloem kosten namelijk bijna niks!

Recept tarte tatin met rode ui: bereidingswijze

Tarte tatin met rode ui is helemaal niet moeilijk om te maken. Ik laat je hier stap voor stap zien hoe je zelf een heerlijke variant van uienbrood op tafel zet.

Natuurlijk kun je deze tarte tatin ook maken met gewone ui, maar dan ben je wel de prachtige kleur kwijt die deze tarte tatin met rode ui wel een showstopper maakt. Hoe fijn ziet het er uit met die knalrode kleur?

De alcohol die je gebruikt voor dit recept verdwijnt grotendeels tijdens het bereiden. Dus als je het voor kinderen wilt serveren hoef je niet bang te zijn dat dat er nog in zit tegen de tijd dat je het op tafel zet. Wil je het liever niet gebruiken vervang dan door wat bouillon in plaats van de sherry. De smaak veranderd hierdoor wel iets, maar het zal alsnog heerlijk zoet zijn.

Tarte tatin van rode ui

Tarte tatin met rode ui recept

4.5 van 26 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Brunch
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 750 gram rode uien geschild in dikke plakken
  • Glas droge vermout Noilly Prat
  • 100 gram roomboter
  • Blaadjes van 10 takjes tijm
  • 250 gram geraspte gruyère
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Zout
  • 1 deciliter melk
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 ei

Instructies
 

Instructies

  • Allereerst begin je met de oven voor te verwarmen op 220 graden. Smelt de helft van de boter in de vuurvaste tarte tatin vorm of pan en bak hierin de uien met flink wat zout en tijm 20 minuten op zacht vuur. Giet de droge vermout erbij en laat nog 15 minuten doorbakken.
  • Meng nu 150 gram gruyère met de overige ingrediënten. Kneed alles tot een stevige bal. Meng daarna de overige kaas door de uien. Giet de uien over in een ovenschaal als je een pan hebt gebruikt. Maak van de deegbal een platte koek die de bovenkant van de vorm afsluit. Druk het geheel goed aan op de uien.
  • Doe de tarte tatin met rode ui 10 minuten op 220 graden in de oven. Verlaag de temperatuur dan naar 170 en bak nog eens 15 minuten door. Nu is het tijd om te gaan genieten van deze heerlijke tarte tatin van rode ui.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Bladerdeeg

Geen zin om zelf deeg te maken of je kunt nergens meer bloem vinden? Dan kun je dat ook vervangen door bladerdeeg om zo een nog snellere versie te maken.

Nog wat deeg over? Probeer dan ook eens deze tarte tatin met rabarber

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.