Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en specerijenroom
40 minuten
Een ananas tarte tatin met ketjap–karamel? Nou niet meteen wegklikken, dit is de ultieme karamelsaus! Denk gezouten karamel, maar dan nog beter. Ik maak het nog spannender met gember en limoen maar zonder is ‘ie ook al lekker hoor. De zoetzure ananas smelt door de warmte samen met de ketjapkaramel en de kruidige room. Hallo!
Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.
Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en lobbige specerijenroom
Ingrediënten
Ketjapkaramel
- 200 gr boter
- 255 gr suiker
- sap + rasp van 1/2 limoen
- 3 cm gemberwortel Geschild en geraspt
- 2 el ketjap manis
Specerijenroom
- 150 ml slagroom
- 2 el suiker
- 1/4 tl kruidnagelpoeder
- 1/4 tl nootmuskaat
Verder
- 1 ananas
- 6 à 7 velletjes bladerdeeg
Instructies
- Maak eerst de ketjapkaramel (de hoeveelheid is ruim, maar hij is ook heerlijk in de pap of op een pannenkoek). Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en laat nu langzaam maar zeker karamelliseren. Dit is een soort dummy-methode zonder gespetter van brandende suiker. Heb geduld, de saus gaat echt karamelliseren maar het kan even duren. Wanneer hij amberkleurig is, voeg je de overige ingrediënten toe. Haal van het vuur tot gebruik.
- Sla de slagroom met de suiker en de specerijen lobbig. Zet koel weg tot gebruik. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil een ananas, verwijder de kern en snij in plakken. Afhankelijk van de dikte haal je zo’n zes à zeven schijven uit een ananas.
- Ontdooi de velletjes bladerdeeg en steek er rondjes uit ter grootte van een ramekin (of andere ronde ovenschaaltjes). Verwarm de ketjapkaramel zodat hij schenkbaar is en giet een laagje in zes ramekins. Leg er vervolgens een schijf ananas op en dek af met een bladerdeegrondje. Zorg dat het bladerdeeg het vormpje niet overlapt. Schuif de taartjes in de oven en bak in 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin kleurt.
- Verwarm de ketjapkaramel op laag vuur. Draai de taartjes om op bordjes. Giet er nog meer karamel over en maak af met een dot room. Die smelt snel door de hitte, dus zet de taartjes meteen op tafel.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.
Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!