Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en lobbige specerijenroom

Tijd

Een ananas tarte tatin met ketjap-karamel? Nou niet meteen wegklikken, dit is de ultieme karamelsaus! Denk gezouten karamel, maar dan nog beter. Ik maak het nog spannender met gember en limoen maar zonder is ‘ie ook al lekker hoor. De zoetzure ananas smelt door de warmte samen met de ketjapkaramel en de kruidige room. Hallo! 

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

Ananas tarte tatin

Ananas tarte tatin

Ananas tarte tatin met ketjapkaramel en lobbige specerijenroom

4.72 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Koek & Gebak
Keuken Indonesische keuken

Ingrediënten
 

Ketjapkaramel

  • 200 gr boter
  • 255 gr suiker
  • sap + rasp van 1/2 limoen
  • 3 cm gemberwortel Geschild en geraspt
  • 2 el ketjap manis

Specerijenroom

  • 150 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder
  • 1/4 tl nootmuskaat

Verder

  • 1 ananas
  • 6 à 7 velletjes bladerdeeg

Instructies
 

  • Maak eerst de ketjapkaramel (de hoeveelheid is ruim, maar hij is ook heerlijk in de pap of op een pannenkoek). Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en laat nu langzaam maar zeker karamelliseren. Dit is een soort dummy-methode zonder gespetter van brandende suiker. Heb geduld, de saus gaat echt karamelliseren maar het kan even duren. Wanneer hij amberkleurig is, voeg je de overige ingrediënten toe. Haal van het vuur tot gebruik.  
  • Sla de slagroom met de suiker en de specerijen lobbig. Zet koel weg tot gebruik. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil een ananas, verwijder de kern en snij in plakken. Afhankelijk van de dikte haal je zo’n zes à zeven schijven uit een ananas. 
  • Ontdooi de velletjes bladerdeeg en steek er rondjes uit ter grootte van een ramekin (of andere ronde ovenschaaltjes). Verwarm de ketjapkaramel zodat hij schenkbaar is en giet een laagje in zes ramekins. Leg er vervolgens een schijf ananas op en dek af met een bladerdeegrondje. Zorg dat het bladerdeeg het vormpje niet overlapt.  Schuif de taartjes in de oven en bak in 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin kleurt. 
  • Verwarm de ketjapkaramel op laag vuur. Draai de taartjes om op bordjes. Giet er nog meer karamel over en maak af met een dot room. Die smelt snel door de hitte, dus zet de taartjes meteen op tafel.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.

Delen is fijn!