Volkoren mueslibrood met gedroogd fruit

Zelf brood bakken is zó leuk. En geloof me: dit volkoren mueslibrood met gedroogd fruit kan echt iedereen maken!

Mijn favoriete ingrediënten in dit mueslibrood

Je hebt alleen een cakeblik van ongeveer 25 centimeter nodig, die je goed bekleed met bakpapier en/of invet met boter of olie. Plus natuurlijk alle ingrediënten. Veel daarvan heb je wellicht al in huis: bloem, havermout, baking soda, koek- en speculaaskruiden, eieren…

Ik vind qua gedroogd fruit lekker om rozijnen en gedroogde abrikozen toe te voegen – maar kies daar vooral jouw favoriete gedroogde fruit voor. De karnemelk in dit mueslibrood maakt het lekker sappig én je hebt deze nodig om de baking soda te ‘activeren’. Niet vervangen door gewone melk, dus!

Je kunt dit mueslibrood brood warm of koud eten. Lekker met een lik goede boeren-roomboter of fruitige jam! Tip: je kunt bijvoorbeeld deze heerlijk zoete perenjam zelf maken.

Volkoren mueslibrood

Volkoren mueslibrood
Totale tijd1 uur

Volkoren mueslibrood met gedroogd fruit

4.38 van 16 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 personen
  • 100 gr bloem plus extra
  • 200 gr volkorenmeel
  • 100 gr fijne havermoutvlokken
  • 1 tl baking soda
  • ½ el koek- en speculaaskruiden
  • 100 gr rozijnen
  • 50 gr gedroogde abrikozen in kleine stukjes
  • 1 tl fijn zout
  • 1 ei
  • 300 ml karnemelk

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet een cake- of broodvorm in met boter (of olie) en bestuif met bloem en/of bekleed met bakpapier.
  • Meng de bloem, het volkorenmeel, de havermout, de baking soda, de koek- en speculaaskruiden, de rozijnen, de abrikozen en het zout in een grote mengkom.
  • Klop het ei los en meng de karnemelk erdoor. Giet het karnemelkmengsel bij de droge ingrediënten en meng met een mes of vork tot een plakkerig deeg.
  • Doe het deeg in het cakeblik.
  • Bak het mueslibrood 40-50 minuten in de oven op 190 °C, of tot het gaar van binnen en knapperig van buiten is. Check de bovenkant na 20 minuten: wordt het brood te donker, dek het dan af met een laag aluminiumfolie. Het brood is gaar vanbinnen als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.
  • Laat het mueslibrood deels of volledig afkoelen op een taartrooster. Eet het brood warm of koud. Lekker met een lik roomboter of fruitige jam!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.