Diner recepten

Dit recept valt onder

Souvlaki – haal de Griekse keuken naar je thuis

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 10 minuten
  • Thema Summer madness
  • Aantal personen 4 personen

Ingredienten

500 gr kippendijen

1/2 middelgrote ui

1 teentje knoflook

30 ml arachideolie

1/2 tl zout

1/2 el gedroogde oregano

1/2 citroen

2 tomaten

1/2 rode ui

4 pitabroodjes

tzatziki

Extra nodig

Grote sateprikkers

Sharing is caring!

Een Griekse klassieker die bij veel foodtrucks verkocht wordt is souvlaki. Deze spiesjes kunnen van kip, lams- of varkensvlees worden gemaakt. Ik gebruik hier kippendijen, want die zijn lekker mals. Heerlijk in een pitabroodje met tomaat, rode ui en tzatziki.

De Griekse keuken thuis

Souvlaki en Griekenland zijn voor mij bijna hetzelfde. Als ik denk aan souvlaki dan denk ik aan warme zomerse avonden aan de zee. Aan de geur van vers gebakken brood en vlees op de gril. Aan lange avonden met veel retsina en Griekse muziek.

Traditioneel wordt de souvlaki niet geserveerd met een pitabroodje maar ik vind dat zelf altijd een heerlijke toevoeging.

Souvlaki

Voor het maken is het belangrijk dat je rekening houdt met de tijd van het marineren. Het kippenvlees wordt het lekkerste als je het eerst een nachtje laat marineren in de koeling. Vervolgens is het weken van de sateprikkers ook handig om te voorkomen dat ze verbranden op de barbecue.

Hiervoor laat je ze eerst even een half uurtje weken in koud water. Dat is voldoende om het verbranden te voorkomen.

Check ook mijn variatie op Griekse kipspiezen!!

Souvlaki

Souvlaki

Aantal personen: 4 personen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr kippendijen
  • 1/2 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 30 ml arachideolie
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 el gedroogde oregano
  • 1/2 citroen
  • 2 tomaten
  • 1/2 rode ui
  • 4 pitabroodjes
  • tzatziki

Extra nodig

  • Grote sateprikkers

Instructies

  1. Snijd de kippendijen in gelijke blokjes. Snijd de ui en de knoflook fijn. Marineer de kip in een kom met de ui, de knoflook, de olie, het zout en de oregano en zet de kom goed afgedekt een nacht in de koelkast.
  2. Week de volgende dag de sateprikkers om verbranden te voorkomen. Rijg de blokjes kip aan de prikkers.
  3. Bak ze in circa 7 minuten gaar op de barbecue of in een grillpan. Haal ze van de barbecue en knijp de citroen erboven uit.
  4. Snijd de tomaten en rode ui in dunne plakjes. Leg op elk pitabroodje een spies en trek het vlees met het broodje van de prikker af. Doe de plakjes tomaat en ui erop en schep er als laatste tzatziki op.

Nog meer lekkers